Persoanele condamnate definitiv nu vor mai putea candida. Alina Gorghiu: ”Cel mai important criteriu de integritate autoimpus al PNL pentru alegeri devine acum literă de lege pentru toate partidele”

Vicepreşedintele PNL Alina Gorghiu a transmis, miercuri, că cel mai important criteriu de integritate autoimpus al PNL pentru alegeri devine acum literă de lege pentru toate partidele.

  • Ea precizează că forma finală adoptată este mult îmbunătăţită, pe modelul din proiectele PNL, în sensul că persoanele condamnate pentru infracţiuni cu intenţie nu pot depune candidaturi şi nu pot fi alese nici la locale, nici la parlamentare, nici la prezidenţiale.

”Cel mai important criteriu de integritate autoimpus al PNL pentru alegeri devine acum literă de lege pentru toate partidele. Condamnaţii penal nu vor mai putea candida la alegeri. De orice fel: locale, parlamentare şi prezidenţiale!”, spune preşedintele interimar al Senatului, într-un comunicat de presă.

De asemenea, Gorghiu precizează că sunt necesare câteva clarificări, în situația în care ”mai toate partidele se laudă acum că listele pentru alegeri vor fi curate începând din 2024”.

Ea spune că ”saga acestei idei nu a început în 2017, când a fost depusă inițiativa, ci cu mult mai înainte” și că PNL a fost primul partid care a impus, încă din 2015, criteriile de integritate interne.

”A fost momentul în care am decis că legea pentru alegerile parlamentare și prezidențiale trebuie să conțină prevederi clare, astfel încât cei care au condamnări penale definitive pentru fapte săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie, să nu poată candida.”, a completat liberala.

Alina Gorghiu precizează că ”tot acum s-a mai aprobat un proiect de lege la care a fost coiniţiator, alături de colegi PNL, USR şi PSD şi care prevedea iniţial că nu pot fi aleşi în alegerile parlamentare şi locale, persoanele condamnate definitiv pentru infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, contra libertăţii şi identităţii sexuale şi rele tratamente aplicate minorului”.

”Forma finală adoptată este însă mult îmbunătăţită, pe modelul din proiectele PNL, în sensul că persoanele condamnate pentru infracţiuni cu intenţie nu pot depune candidaturi şi nu pot fi alese nici la locale, nici la parlamentare, nici la prezidenţiale. Mulţumesc colegei mele, deputata Diana Morar, pentru că s-a bătut ca legea asta să iasă în forma aceasta.

PSD, votând aceste legi a recunoscut că a greşit mult în trecut împotrivindu-se unui lucru dorit de societate, fără condamnaţi în funcţii publice. Iar campania USR cu „Fără penali în funcţii publice” de modificarea Constituţiei rămâne fără obiect. Pentru că, acum, prin legile iniţiate de mine şi PNL, avem garanţia că în Parlament şi în alte funcţii publice nu vor mai ajunge persoane al căror trecut îi ajunge adesea din urmă”, a spus Alina Gorghiu.

În același timp, vicepreședintele PNL precizează că aceste modificări legislative vin ”fix înainte de un 2024 complicat, cu toate tipurile de alegeri.”

”Şi bine ar fi să nu fie niciun român naiv, nici dispus să deschidă uşa către fake-news sau să accepte predici politicianiste. Era timpul să facem din criterii elementare de integritate literă de lege”, a conchis Gorghiu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati