Persoanele nevăzătoare vor putea intra oriunde însoțite de câini ghizi, inclusiv în mijloace de transport în comun

Persoanele nevăzătoare vor putea intra oriunde însoțite de câini ghizi, inclusiv în mijloace de transport în comun, magazine și instituții publice, potrivit unei legi inițiate de parlamentarii USR Oana Țoiu și Silvia Dinică.

Proiectul a fost adoptat marți de Parlament și mai este nevoie doar de promulgare de către președintele Klaus Iohannis pentru ca măsurile să se aplice, potrivit unui comunicat USR.

”Câinii ghizi vor putea fi alături de stăpânii lor acolo unde au nevoie aceștia”

Proiectul USR votat marți modifică Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul acordării de acces liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, taxiuri și mijloace auto de transport alternativ, pentru câinii-ghizi care însoțesc persoanele cu handicap grav.

„Câinii ghizi vor putea fi alături de stăpânii lor acolo unde au nevoie aceștia. Din păcate, în România sunt doar 70 de câini ghizi și e nevoie de doi ani pentru pregătirea unui astfel de câine. Ceea ce s-a votat azi este doar o bucățică, un început pentru ca persoanele cu dizabilități să poată participa pe deplin la toate activitățile societății”, afirmă senatoarea USR Silvia Dinică, membru în Comisia pentru învățământ a Senatului.

Totodată, legea USR scutește persoanele cu handicap de taxa de 1.600 de lei pe care trebuie să o plătească la Registrul Auto Român pentru omologarea autovehiculelor special modificate pentru ele.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati