Peste 11.000 de locuințe se vor finaliza anul acesta în București

Chiar dacă în primul an de pandemie activitatea de pe șantiere s-a redus, rezidențialul a fost pe plus. Activitatea de dezvoltare, dar și cea de tranzacționare, au înregistrat un avans față de 2019, arată datele companiei de consultanță imobiliară JLL. 

2020 a fost un an bun având în vedere starea de nesiguranță determinată de pandemie, în special în al doilea trimestru. Astfel, în 2020 au fost livrate aproximativ 10.000 de unități noi în București și 3.600 de unități în Ilfov. Dintre acestea, în trimestul IV 2020 au fost construite 3.900 de locuințe noi în București și 1.060 în Ilfov, arată datele JLL și Analize Imobiliare, potrivit economica.net.

În 2021, creștere cu 14% față de 2022

Iar 2021 va fi și mai bogat în ofertă, cu aproape 11.500 de locuințe care urmează să fie finalizate, în creștere cu 14% față de 2020. În Ilfov vor fi livrate mai puține locuințe anul acesta, cu 26%.

2020 a fost al cincilea an consecutiv de creșteri ale prețurilor, cu un plus de 3,5%. Și ar mai fi crescut și anul acesta.

Cum vor arăta prețurile locuințelor în 2021

”Pentru 2021 ne-am fi așteptat la o creștere moderată a prețurilor, însă amânarea măsurii de majorare a nivelului maxim de preț pentru care se aplică TVA de 5%, ne-a făcut să devenim mai rezervați în ceea ce privește previziunile. De aceea, ne așteptăm ca prețurile să rămână stabile sau chiar să crească ușor în 2021, urmând tendința din 2020”, spune Andreea Hamza, senior director Living Department JLL România.

Au fost și proiecte rezindențiale al căror termen de livrare a fost amânat pentru acest an, sau chiar pentru 2022, și asta din cauza restricțiilor impuse, care au dus atât la încetinirea activității pe majoritatea șantierelor, cât și la îngreunarea procesului decizional în a doua jumătate a anului 2020.

Un lucru e cert: dezvoltatorii nu și-au anulat complet investițiile. A doua jumătate a anului a venit cu o creștere a activității de construcții, în condițiile în care au fost lansate noi faze ale unor proiecte începute, pe fondul evoluției surprinzător de bună a vânzărilor. Aceasta i-a motivat pe dezvoltatori să se implice activ și în securizarea de noi terenuri pentru proiecte viitoare.

Pentru acest an, JLL se așteaptă la un nivel chiar mai mare al livrărilor, ceea ce indică reziliența pieței rezidențiale la situația actuală.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati