Peste 15.000 de liceeni din Bucureşti şi din 9 judeţe participă Programul „Gustă cu Atenţie. Bucură-te de Moment”.

La cea de-a IV-a ediţie a programului „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment.” participă un număr total de 15.140 de elevi din 57 de licee din Bucureşti şi din 9 judeţe: Argeş, Prahova, Covasna, Bacău, Hunedoara, Arad, Olt, Dolj şi Gorj.

Scopul principal al acestui proiect educaţional constă în a-i învăţa pe elevii din clasele a IX-a – a XII-a să îşi dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase, să mănânce conştient şi să acorde atenţie etichetelor atunci când aleg o gustare.

A IV-a ediţie a programului „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment.” se desfăşoară în perioada septembrie 2023 – iunie 2024, debutând cu cifre încurajatoare în privinţa modificării comportamentului alimentar al tinerilor din România.

  • În contextul în care 59% dintre români se confruntă cu supraponderabilitate şi obezitate, iar 71% dintre tineri mănâncă gustări de două ori pe zi, programul are un impact profund, responsabilizând adolescenţii şi oferind metode concrete de acţiune pentru schimbări comportamentale de durată.

Programul „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment.” se diferenţiază prin derularea de mini-campanii în şcoli, creând un dialog pe termen lung cu adolescenţii şi răspunzând la provocările şi nelămuririle acestora privind alimentaţia sănătoasă şi mindful eating.

Rezultatele programului până în prezent indică o reuşită în sensibilizarea adolescenţilor cu privire la importanţa cultivării unor obiceiuri alimentare sănătoase pe viaţă.

Lansat în 2020, programul este derulat de către Asociaţia Sută la Sută Românesc, fiind organizat în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Inspectorate Şcolare din Bucureşti şi din judeţele Argeş, Prahova, Covasna, Bacău, Hunedoara, Arad, Olt, Dolj şi Gorj, cu Centrul de Cercetare în Management (CCM) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi susţinut de compania Mondelez International, lider pe piaţa globală a gustărilor.

”Nu există nicio scuză pentru a nu te informa în legătură cu ceea ce mănânci”

„Aşa cum astăzi mediul online reprezintă pentru tineri una dintre cele mai importante surse de informaţii şi eticheta unui produs alimentar este o sursă la fel de bună pentru consumatorii de toate vârstele. De la ingrediente până la aditivi, arome şi declaraţie nutriţională, toate acestea reprezintă date extrem de importante atunci când decidem ce vrem să mâncăm. Într-o lume din ce în ce mai plină de obezi, din păcate mai ales în rândul tinerilor, trebuie să învăţăm nu numai să citim, dar să şi înţelegem ce este scris pe etichete.

Datorită implicării autorităţii noastre în informarea permanentă a consumatorilor, a fost elaborat un ordin care aduce informaţiile necesare şi în locaţiile de alimentaţie publică nu numai pe etichetele produselor. Nu există nicio scuză pentru a nu te informa în legătură cu ceea ce mănânci. Poate face diferenţa dintre sănătos sau bolnav, gras sau slab. Spre deosebire de părinţii noştri care nu aveau toate informaţiile la dispoziţie în legătură cu produsele consumate, noi avem şansa printr-o simplă lecturare a etichetelor să ştim absolut tot. Citiţi, nu doare!”, a declarat Horia Constantinescu, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Programul „Gustă cu atenţie. Bucură-te de moment.” a câştigat la categoriile Best CSR şi Health & Wellness Campaign în cadrul Davos Communnications Awards care a avut loc în decembrie 2023.

Specialiştii în nutriţie, psihologi şi mentori specializaţi în mindful snacking, invitaţi speciali, inclusiv artişti implicaţi în acest proiect, desfăşoară o strânsă colaborare pentru a garanta impactul mesajelor şi pentru a stabili o conexiune autentică cu adolescenţii.

Echipa de specialişti a proiectului este formată din Lidia Feher, coordonator proiect, Lidia Bădilă, coordonator regional al programului, Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs România, Mondelez International şi mentor în domeniul Mindful snacking, Florentina Baloş-Cioropină, ambasadorul proiectului din partea Asociaţiei Sută la Sută Românesc, inspectori ANPC, Dr. Laura Davidescu, medic cu competenţe în Nutriţie şi Siguranţă Alimentară, Mădălina Preda, Professional Organizer / Chronic Disorganization Specialist (R), CVOP TM / Time Management and Productivity Specialist / Speaker, Iulia Avădănii, psiholog, dezvoltare personală pentru tineri, Anca Ghinea,creator, Cornel Mihalache, mentor formator, Cosmin Natanticu şi Jean Gavril, guest stars, Liviana Tane, scriitor, editor, consultant scriere creativă.

Echipa Centrului de Cercetare în Management (CCM) din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), condus de Prof. univ. dr. habil. Elena – Mădălina Vătămănescu, elaborează instrumentul de cercetare pentru proiectul „Gustă cu Atenţie. Bucură-te de Moment.”, 805 răspunsuri ale elevilor la chestionarul online fiind înregistrate până la data de 1 februarie. Echipa este coordonată de Conf. univ. dr. Andreea Mitan, Director Executiv al CCM, doctor atât în Ştiinţele Comunicării, cât şi în Management, alături de Dr. Elena Dinu şi Drd. Victor-Emanuel Ciuciuc, cu expertiză în domeniile marketing, branding şi CSR.

În cadrul celor trei ediţii anterioare, peste 15.000 de elevi şi 617 cadre didactice din 30 de licee din diverse regiuni ale ţării, precum Bucureşti şi judeţele Sibiu, Alba, Braşov, Iaşi, Cluj şi Mureş, au participat la workshop-uri şi întâlniri online.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati