Peste 2.000 de vizitatori la Muzeul Național de Artă, de Ziua Brâncuşi

Peste 2000 de persoane au participat la evenimentele organizate de Muzeul Naţional de Artă al României în parteneriat cu Ministerul Culturii de Ziua Brâncuşi, sărbătorită anual pe 19 februarie.

Cu ocazia împlinirii a 144 de ani de la naşterea marelui artist, la MNAR au avut loc tururi ghidate în Sala Brancuşi din Galeria Naţională. Intrarea a fost gratuită în întreg muzeul, iar programul Galeriei de Artă Românească Modernă a fost prelungit până la ora 21,00.

Planul iniţial, de a organiza trei astfel de tururi la orele 14,00, 16,00 şi 19,30 a fost schimbat ca urmare a numărului foarte mare de doritori. Prin urmare, specialiştii au susţinut în total 12 ghidaje în Sala Brâncuşi, pentru a le permite tuturor celor interesaţi să afle mai multe despre cea mai numeroasă colecţie de opere brâncuşiene din ţară.

Ziua Brâncuşi a fost sărbătorită la MNAR şi prin intermediul artelor digitale, într-un spectacol de proiecţii holografice organizat de Ministerul Culturii, care a avut loc în Curtea de Onoare a muzeului.

La eveniment au luat parte Domnul Ludovic Orban, Premierul României, Domnul Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii şi Doamna Michele Ramis, Ambasadorul Franţei în România.

În discursul pe care l-a ţinut cu această ocazie, Doamna Ambasador Ramis, vorbind despre sezonul cultural România-Franţa 2018-2019, a subliniat contribuţia majoră a MNAR în proiectele expoziţionale organizate la Paris, Lyon şi Bucureşti.

În cadrul acestui sezon, am lucrat foarte mult cu Domnul Liviu Constantinescu, Directorul Muzeului Naţional de Artă al României, la diverse proiecte de promovarea a culturii româneşti în Franţa şi a culturii franceze în România şi vreau cu această ocazie să îi mulţumesc.

Acesta este primul an în care la MNAR a putut fi organizat un eveniment de o asemenea amploare cu ocazia Zilei Brâncuşi, de la redeschiderea Sălii Brâncuşi în 2017, având în vedere că în 2018 şi 2019 data de 19 februarie a fost în zile în care MNAR este închis conform programului de funcţionare (luni şi marţi). În anii respectivi, muzeul a marcat naşterea lui Brâncuşi prin mesaje online, iar evenimentele legate de această sărbătoare s-au decalat.

Cei care nu au reuşit să ajungă sau care vor să revadă colecţia care adăposteşte cele mai multe dintre operele lui Brâncuşi păstrate în România sunt aşteptaţi la Muzeul Naţional de Artă al României pe tot parcursul anului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati