Peste 30.000 de studenţi ai Universităţii Politehnica din Bucureşti, dintre care 5.200 de „boboci”, au început luni anul universitar 2022-2023, transmite agenția de presă Agerpres.
„Privesc practic viitorul acestei ţări. (…) Aveţi o mare, mare răspundere pe umeri, pentru că în raport cu ceilalţi colegi de generaţie dumneavoastră aveţi privilegiul, şansa, oportunitatea de la fi la o instituţie de elită a învăţământului românesc. Este o instituţiei pe care o putem supranumi MIT-ul României, dar cred că depăşeşte la unele aspecte MIT şi nu exagerez cu nimic. Am fost student şi la Stanford şi la Harvard, am mulţi prieteni la MIT, dar românii de excepţie pe care i-a cunoscut la Politehnica Bucureşti îi depăşeşte pe cei din America. (…) În raport cu ceilalţi colegi de generaţie deja aţi performat, pentru că altfel nu aţi fi aici. (…) Vă mulţumesc că totuşi aţi ales să rămâneţi în România şi sper să o faceţi pe termen lung”, a afirmat ministrul interimar al Educaţiei, Sebastian Burduja, cu prilejul festivităţii de deschidere a noului an universitar.
Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a spus că România are nevoie de specialişti care să ducă mai departe prestigiul învăţământului românesc şi care să contribuie la tranziţia către „industria viitorului”.
„Mi-ar face plăcere să aveţi toate motivele să rămâneţi în România şi să investiţi aici chiar ce profesorii voştri vă învaţă. (…) România are nevoie de specialişti care să ducă mai departe prestigiul învăţământului românesc, dar şi care să contribuie la tranziţia către industria viitorului. (…) Sunt convins că implicarea voastră, a tuturor, va fi esenţială pentru economie”, a spus ministrul.
Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a spus că nu există proiect important al unei administraţii locale care să nu fie realizat de către ingineri.
„Nu cred că este vreun proiect mai important al unei administraţii locale care să nu aibă nevoie de ingineri. (…) Pentru voi, din punctul meu de vedere, viitorul sună extraordinar de bine. Iar competenţele pe care le veţi dobândi la finalul facultăţii vor fi foarte, foarte bine remunerate. (…) Fiecare are rolul său în societate, dar inginerii sunt efectiv baza societăţii. Cu cât veţi fi mai bine calificaţi, cu atât veţi obţine joburi mai bine plătite, veţi avea cariere mai strălucite”, a spus Ciucu.
El i-a îndemnat pe studenţii prezenţi la festivitate să rămână în ţară.
„Cei mai buni dintre voi poate se vor gândi să plece. Îmi doresc să rămâneţi pentru că nu se pot dezvolta oraşele noastre fără ingineri”, a susţinut edilul.
Rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a amintit că România va avea nevoie în următorii 10 ani de 600.000 de ingineri.
„România are nevoie de cel puţin 600.000 de ingineri în următorii 10 ani. (…) Suntem bucuroşi să anunţăm la începutul acestui an universitar împreună cu 29 de parteneri – universităţi, institute de cercetare, entităţi publice şi private – că UPB a câştigat un grant important care îşi propune să dezvolte prima infrastructură de comunicaţii cuantice din România. (…) În acest an universitar generaţia această va fi martoră la prima transmisiune cuantum în Politehnica din Bucureşti oferind această oportunitate autorităţilor naţionale şi în primul rând comunităţii academice”, a declarat rectorul.
Acesta a spus că 60% din locurile de muncă ale viitorului nu au fost create încă.
„Surpriza cea mai mare care vă aşteaptă va fi să descoperiţi că aţi intrat în una dintre cele mai dificile universităţi din ţară. Nu disperaţi. Chiar dacă va fi greu, şi ca să fiu sincer mulţi dintre cei care trudim aici ne bazăm pe acest lucru, vă promit că le final va merita. Va merita din plin. (…) 60% din locurile de muncă ale viitorului, spun specialiştii, nu au fost create încă. Vorbesc aici de doar de următorii 10-20 de ani în care vor apărea meserii, aplicaţii, organizaţii, structuri care nu există, servicii care nu există astăzi, industrii care nu există astăzi. (…) Diploma de licenţă sau masterat nu reprezintă finalul studiilor voastre”, a susţinut Mihnea Costoiu.