Peste 35.000 de persoane au accesat platforma pentru generarea formularului PLF de intrare în România

Peste 35.000 de persoane accesaseră, duminică, până la ora 18:00, platforma pusă la dispoziție de STS pentru generarea formularului digital pentru intrare în România (PLF). Duminică a fost prima zi în care aplicația a fost funcțională, iar formularul PLF devine obligatoriu pentru cei care vin în țară de luni, 20 decembrie 2021, scrie digi24.ro.

STS a activat platforma încă de duminică, pentru ca persoanele care vor intra în ţară în cursul zilei de luni să aibă timpul necesar să completeze formularul digital.

Începând cu 20 decembrie 2021, toate persoanele care sosesc în ţară trebuie să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. În schimb, cei care vin în țară au scăpat de completarea declarației pe proprie răspundere.

Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), de la lansarea aplicaţiei https://plf.gov.ro şi până duminică la ora 18:00, au fost create 35.549 de conturi în platformă şi 14.212 persoane au generat formulare digitale de intrare în România (PLF).

„Diferenţa dintre numărul persoanelor care şi-au creat cont în platformă şi al celor care au generat formular este reprezentat de cei care au dorit să vadă cum arată aplicaţia, ce informaţii sunt solicitate sau care sunt paşii necesari pentru completare”, precizează un comunicat.

Cele mai multe persoane au completat formulare PLF pentru următoarele puncte de trecere a frontierei:

1. Aeroportul International „Henri Coandă” – 5.221

2. Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj – 1.193

3. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac – 955

4. Punctul de Trecere a Frontierei Borş – 742

5. Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II – 708

Cum se completează Formularul de localizare PLF

Formularul digital de intrare în România, așa-numitul PLF, poate fi completat online începând de duminică, 19 decembrie, în cel mult 24 de ore de la sosirea în țară, de către orice persoană, indiferent de mijlocul de transport cu care călătorește.

Formularul cuprinde câmpuri obligatorii cu privire la identitatea persoanei, mijlocul de transport cu care intră în țară, istoricul de călătorie din ultimele 14 zile, adresa de destinație și, dacă este cazul, datele minorilor care îi însoțesc.

Formularul digital este interconectat cu sistemul informatic al Poliției de Frontieră, cu aplicația Corona Forms, care realizează managementul persoanelor infectate, dar și cu datele de la evidența populației.

„Din acest motiv, le recomandăm oamenilor și le reamintim să completeze toate câmpurile într-un mod cât mai corect, pentru că aplicația face validări cu bazele de date ale statului și va semnala orice greșeală”, au atenționat autoritățile.

Practic, înainte de a sosi în țară, cu câteva ore sau chiar câteva minute, se accesează aplicația plf.gov.ro și se introduce o adresă de email, la care utilizatorul primește linkul de accesare. Este un proces similar cu aplicația care generează certificatul verde digital.

După ce sunt completate toate câmpurile obligatorii, se salvează documentul. Atenție,  odată salvat, acesta nu mai poate fi editat. Dacă doriți să actualizați datele, va trebui completat un nou formular.

Cât este amenda pentru necompletarea Formularului PLF

Acest instrument digital vine în ajutorul Ministerului Sănătății și al autorităților medicale pentru realizarea eventualelor anchete epidemiologice.

Documentul devine obligatoriu de luni, 20 decembrie, iar persoanele au un răgaz de până la 24 de ore să completeze formularul după sosirea în țară, în caz că nu au făcut-o înainte.

Cei care nu completează digital formularul de localizare a pasagerilor în decurs de 24 de ore de la sosirea în țară riscă amenzi de la 2.000 până la 3.000 de lei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati