Peste 460 dosare cu abuzuri sexuale împotriva minorilor se află în lucru la Parchetele din Capitală

Procurorii de la Parchetul Capitalei şi Parchetele de sector aveau în lucru, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, 467 de dosare având ca obiect abuzuri sexuale contra minorilor.

Cele mai multe dosare, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti – 84

Potrivit datelor statistice date publicităţii joi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 se aflau în lucru 83 de dosare; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti – 78; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti – 61; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti – 49; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti – 61; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti – 84; Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti – 51.

De asemenea, în cursul anului 2023, au fost întocmite la nivelul Capitalei 80 rechizitorii şi trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, faţă de 48 de rechizitorii şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei în 2022 şi faţă de 36 de rechizitorii în 2021.

Se constată, totodată, o creştere a celerităţii urmăririi penale, 80% dintre dosarele trimise în judecată în anul trecut fiind înregistrate în anii 2022 şi 2023.

„Un aspect deosebit de important al activităţii de instrumentare a cauzelor de abuzuri sexuale împotriva copiilor îl reprezintă modalitatea de interacţiune a organelor de urmărire penală cu copii victime şi, în special, realizarea procedeului probator al audierii, activitate prin care se urmăreşte nu doar aflarea adevărului, ci şi protejarea emoţională a copilului. Audierea copiilor victime ale abuzurilor sexuale se desfăşoară exclusiv în camera special amenajată de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, urmărindu-se astfel ca niciun copil care dezvăluie un abuz sexual să nu mai fie audiat în cadrul secţiilor de Poliţie sau alte spaţii improprii asigurării unei protecţii emoţionale adecvate”, susţine Parchetul Capitalei într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, acest lucru a fost posibil, pe de-o parte, datorită amenajării, în cursul anului 2022, în sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, a unei noi săli de audiere moderne şi, pe de altă parte, asigurării unei reale specializări a procurorilor în domeniul tehnicilor de audiere a copiilor victime.

Astfel, în cursul anului 2023, şase procurori specializaţi au continuat activitatea de formare profesională în domeniul tehnicilor de audiere sub îndrumarea unuia dintre cei mai buni specialişti din lume în domeniul Protocolului NICHD, prof. Irit Hershkowitz – Universitatea Haifa, Israel, activitatea fiind realizată în cadrul unui proiect al Asociaţiei pentru Victimele Infracţiunilor Sexuale, finanţat de UNICEF – România.

În camera special amenajată de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, numai în cauzele de abuz sexual, în anul 2023, au fost efectuate 248 audieri de minori victime sau martori, fiind folosit protocolul NICHD-Standard sau NICHD-Revizuit.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati