Peste 50 de lucrări ale sculptorului Doru Drăguşin, expuse la ARCUB: „Arta modernă este simplificarea formei către esență”

Sculptorul Doru Drăgușin a vernisat miercuri seară, la ARCUB, expoziția intitulată „Retrospectiva Doru Drăgușin”.  În cadrul evenimentului, News București a stat de vorbă cu artistul, care a povestit de ce arta brâncușiană a avut o influență asupra lucrărilor sale :”Brâncuși pentru mine este un mare mentor”.

Expoziţia „Retrospectiva Doru Drăguşin” a reunit peste 50 de lucrări din diverse etape de creaţie ale unuia dintre cei mai longevivi sculptori români, a cărui carieră a acoperit  aproape o jumătate de secol de activitate artistică.

Lucrările au cuprins subiecte precum grafica, pictura şi sculptura, acestea fiind temele  preferate de artist, în special raportul dintre uman şi divinitate.

Foto: NewsBucurești.ro

„Arta modernă este simplificarea formei către esență. În mâna mea, piatra cântă și penelul mă ascultă”, a menționat Doru Drăgușin în prezentarea sa.

În expoziția de la ARCUB – Hanul Gabroveni, lucrările sale – sculpturi din bronz, marmură, lemn de tei, pictură, grafică – care pot fi admirate până pe 5 octombrie, reflectă, după cum a menționat artistul, acest angajament, precum și viziunea sa, aceea că simplificarea formelor în arta modernă reprezintă o modalitate de a atinge esența umană. În creații precum „Geneza”, „Armonia”, „Pasărea dantelată”, Drăgușin a explicat că explorează echilibrul între formele geometrice și căldura umană, aducând o dimensiune spirituală lucrărilor sale.

Foto: NewsBucurești.ro

Influența artei brâncușiene asupra lui Doru Drăgușin

Artistul plastic Doru Drăgușin a declarat pentru News București, că cea mai mare influență în munca sa a avut-o renumitul Constantin Brâncuși.

Foto:NewsBucurești.ro

„Brâncuși pentru mine este un mare mentor. I-am făcut un bust în Belgia, în granit albastru, pe Coloana Infinită, lucru descoperit după 10 ani în România și mi-au cerut să fac și aici în România în cartierul Brâncuși. Cu mare dragoste am făcut și aici”, a precizat Doru Drăgușin.

El a adăugat că „Brâncuși ne-a învățat să căutăm formele mai simple și mai adevărate de sufletul nostru”.

„A fost lecția cea mai mare pentru ca sculptura să ne bucure și să trezească în noi un sentiment plăcut”, a spus Drăgușin.

De asemenea, acesta a mai spus că operele sale sunt strâns legate de raportul dintre uman și divinitate, relație care se regăsește în viața sa de zi cu zi.

„Nu există o diferențiere în momentul creației. Nu ar exista dacă nu ai persevera în viața ta de toate zilele, în tăcerea ta, în gândul tău. Părintele Iulian de la Muntele Athos de la Schitul Podromu ne-a spus înainte să moară că ‘tot ce am gândit și am făcut a fost în fața Ta Doamne’. Deci nu suntem scutiți nici chiar de gânduri,” a afirmat artistul.

Expoziția „Retrospectiva Doru Drăgușin” poate fi vizitată până pe 5 octombrie la ARCUB.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati