Peste 700 de elevi din București sunt încă în vacanță și încep anul școlar pe 19 septembrie

Toți elevii școlii Gimnaziale nr. 28 din București au vacanță prelungită, cu aprobarea Inspectoratului Școlar General, pentru că lucrările de reabilitare și renovare de peste vară nu au fost gata la timp.

Cu 4 zile înainte de începerea școlii, pe 1 septembrie, părinții elevilor au fost înștiințați printr-un mesaj online, ce nu oferea explicații, că ISMB a aprobat cererea școlii de a se decala începutul de an școlar cu 2 săptămâni și că școala va începe pentru elevii școlii Gimnaziale nr. 28 în format fizic, pe 19 septembrie, iar orele vor fi recuperate. Părinții nu au fost înștiințați cum vor recupera 2 săptămâni de școală. Potrivit primarului sectorului 2, Radu Mihaiu, ISMB a respins cererea de a se învăța online.

  • ISMB a confirmat situația, dar nu a răspuns altor întrebări pe acest subiect.
  • Edupedu.ro a încercat să contacteze conducerea unității de învățământ pe numărul de telefon afișat pe site, dar numărul nu este funcțional.
  • Prin cele două decizii, de a amâna începerea anului școlar și de a nu începe orele online pe perioada de 2 săptămâni, accesul elevilor la educație a fost îngrădit: potrivit art. 187 din ROFUIP: “(1) În unităţile de învăţământ se asigură dreptul fundamental la învăţătură şi este interzisă orice formă de discriminare a copiilor/elevilor şi a personalului din unitate. (2) În unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”.

În timp ce elevii din toată țara termină azi primă săptămână de școală, elevii care învață în Școala Gimnazială nr. 28 din București nici nu au început cursurile și mai au vacanță încă o săptămână, pentru că ISMB a aprobat cererea conducerii școlii de a amâna începerea anului școlar. Mesajul primit în mediul online cu doar 4 zile înainte de începerea oficială a anului școlar nu oferea explicații părinților. “Consiliul de administrație al școlii a hotărât, cu aprobarea ISMB, decalarea începutului noului an școlar până la data de 16 septembrie (n. red. 16 septembrie este o zi de vineri), materia urmând să fie recuperată pe parcursul lunii septembrie. În consecință, vom începe școala în format fizic începând cu data de 19 septembrie 2022. Vă rugăm să diseminați informarea la clasele coordonate!”.

Potrivit cifrelor oferite de ministerul Educației, în 2020, la Școala Gimnazială nr. 28 învățau 735 de elevi.

Numele școlii Nivel Clasele Numărul claselor Numărul elevilor
Școala Gimnazială nr. 28 Gimnazial Clasa a V-a 3 92
Școala Gimnazială nr. 28 Gimnazial Clasa a VI-a 3 91
Școala Gimnazială nr. 28 Gimnazial Clasa a VII-a 3 78
Școala Gimnazială nr. 28 Gimnazial Clasa a VIII-a 2 58
Școala Gimnazială nr. 28 Preșcolar Grupa mare 1 19
Școala Gimnazială nr. 28 Primar Clasa a II-a 3 65
Școala Gimnazială nr. 28 Primar Clasa a III-a 2 66
Școala Gimnazială nr. 28 Primar Clasa a IV-a 3 91
Școala Gimnazială nr. 28 Primar Clasa I 3 87
Școala Gimnazială nr. 28 Primar Clasa pregătitoare 3 88
26 735

Edupedu.ro a contactat ISMB pentru a cere detalii despre motivul pentru care s-a aprobat decalarea începerii anului școlar. “Motivul a fost faptul că nu s-au finalizat lucrările de renovare. Suspendarea activității cu prezență fizică s-a făcut în baza prevederilor Art. 9 (4), lit. b) din ROFUIP, cu respectarea prevederilor Alin. (6)”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISMB, Larisa Gojnete. Nu am primit alte explicații.

  • Articolul în cauză din Regulamentul privind funcționarea și organizarea unităților de învățământ, elaborat de ministerul Educației, prevede cadrul legal în baza căruia s-a decis amânarea începerii anului școlar și nu oferă lămuri: “Art. 9 (4) Suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică se poate face, după caz: b) la nivelul unor formaţiuni de studiu – grupe/clase din cadrul unităţii de învăţământ, precum şi la nivelul unităţii de învăţământ – la cererea directorului, în baza hotărârii consiliului de administraţie al unităţii, cu informarea inspectorului şcolar general/al municipiului Bucureşti, respectiv cu aprobarea inspectorului şcolar general şi informarea Ministerului Educaţiei”

În prezent, profesorii vin la școală și stau la sala de sport, scrie Europa Liberă.

Primarul sectorului 2, unde se află școala Gimnazială nr. 28, spune pentru Edupedu.ro că au mai fost 4 școli în situația în care nu s-au terminat lucrările de reabilitare, dar pentru acestea s-au găsit soluții pentru ca elevii să poată merge la școală. Elevii din școala Gimnazială nr. 28 au rămas acasă pentru că primăria nu a putut soluții în acest caz.

Bogdan Gârbu, director DGAPI (Direcția Generală pentru Administrarea Patrimoniului Imobiliar), care se ocupă de lucrări, spune că în cazul acestei școli nu există nici o unitate de învățământ în zonă care să aibă spații pentru a fi folosite: “Este școala nr. 24 și grădinița nr. 189, dar nu există spații libere, doar un singur demisol la Liceul Traian unde sunt infiltrații și nu pot să pun copiii acolo”. El a mai spus că a trimis o notă către ministerul Educației în care informa despre situație, dar nu a primit nici un răspuns înapoi.

ISMB nu a aprobat cererea școlii de a desfășura cursurile online pe perioada de 2 săptămâni, cât ar mai dura lucrările de reabilitare. “Decizia că nu vor începe cursurile online a venit foarte târziu de la ISMB (n. red. primarul sectorului 2 nu a știut să ne indice ziua). Înțelegerea mea a fost că a existat o decizie la nivelul întregii țări, că nu încep cursurile online, dar nu îmi dau seama dacă decizia fost informală sau formală. Dar știu că inspectoratul a decis că nicio școală nu intră în online. Mult timp am fost cu impresia că școlile pentru care nu sunt gata lucrurile, vor fi în online o perioada scurtă. Atunci când inspectoratul a decis că nu se intră în online, sigur că s-a luat o decizie de urgență privind suspendarea cursurilor”.

Reprezentanții Ministerului Educației spun pentru Europa Liberă că orele online pot avea loc la cerere. Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, arată că regulamentul de organizare al școlilor din România (ROFUIP) prevedere posibilitatea cursurilor online. În realitate, singura prevedere din ROFUIP care face referire la posibilitatea cursurilor online vorbește despre situații excepționale, dar nu le identifică:

Art. 9 (9) În situaţii excepţionale, inclusiv pe perioada declarării stării de urgenţă/alertă, Ministerul Educaţiei elaborează şi aprobă, prin ordin al ministrului, metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a activităţilor prin intermediul tehnologiei şi al internetului”.

Prin aceste decizii de a amâna începerea anului școlar și de a nu începe orele online pe perioada de 2 săptămâni, accesul elevilor la educație le-a fost îngrădit, potrivit Art. 187 din ROFUIP: “(1) În unităţile de învăţământ se asigură dreptul fundamental la învăţătură şi este interzisă orice formă de discriminare a copiilor/elevilor şi a personalului din unitate.
(2) În unităţile de învăţământ sunt interzise măsurile care pot limita accesul la educaţie al elevilor cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”.

Din mesajul transmis către părinți de conducerea școlii reiese că urmează să fie recuperate orele. Edupedu.ro a întrebat Inspectoratul Școlar București care este planul de recuperare al orelor pentru elevii școlii Gimnaziale nr. 28. Nu am primit niciun răspuns.

Întrebat dacă elevii școlii Gimnaziale nr. 28 vor putea merge la școală din 19 septembrie, Bogdan Gârbu, director DGAPI, care se ocupă de lucrări spune: “Cu siguranță da, facem tot posibilul, am adus toții muncitorii din sector să lucreze ca pe 19 septembrie toate sălile de clasă să fie funcționale”.

sursa: edupedu.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati