Peste 75% dintre români cred că sprijinul persoanelor cu autism este insuficient în România

Societatea românească conștientizează că autismul este o afecțiune gravă, întâlnită la copii, ale cărei dificultăți pot fi depășite cu terapie adecvată, care – nu este nici pe departe suficientă în România, arată un sonsaj lansat de Autism Voice.

  • 75 % dintre respondenți consideră că persoanele cu autism nu au susținerea necesară pentru a avea șansa unei vieți autonome.
  • După 14 ani de activitate în sprijinul copiilor cu autism, Autism Voice lansează Institutul Autism Voice, primul Centru Multifuncțional de Recuperere și Cercetare în Autism, care va aduce în România programe inovatoare de recuperare și pentru adolescenți și adulți, pe lângă punerea bazelor cercetării în domeniu.

În România părintele unui copil cu autism trebuie să plătească pentru terapie sume între 3.000 – 7.000 lei pe lună și trebuie să îi asigure suport permanent, mediu adecvat traiului și dezvoltării.

Mulți dintre copiii diagnosticați cu autism au ajuns astăzi adolescenți sau adulți și nu au acces la programe de sprijin dedicate, sau instituții de suport. Numărul persoanelor cu autism nu se cunoaște cu adevărat în România, chiar dacă aproape toți am ajuns să cunoaștem măcar o persoană cu tulburare de spectru autist, conform noului sondaj.

Diagnosticarea copiilor cât mai devreme, terapie adecvată și constantă, susținere și mediu adecvat sunt vitale pentru ca acești copii să aibă șansa de a avea mai târziu o viață cât mai funcțional.

Ideea lansării Institutului Autism Voice a pornit de la copiii cu care am lucrat noi în trecut, care au crescut, sunt adolescenți, adulți chiar. Evident că vrem să îi susținem mai departe și după ce intră la școală, să îi sprijinim și pe cei care intră la liceu să fie funcționali și să se integreze, căci mai au nevoie de sprijin poate chiar toată viața. Vrem să cercetăm și să găsim soluții în sprijinul persoanelor cu autism indiferent de vârstă și gradul de afectare, iar odată cu deschiderea acestei noi instituții, prima de acest gen din România, construim noi șanse pentru acești oameni.” declară Anca Dumitrescu, președinta Autism Voice.

Cu ajutorul partenerului său principal NN România, Autism Voice a reușit să găsească un spațiu adecvat deschiderii Institutului Autism Voice, unde se vor desfășura:

  • Programe specializate de terapie pentru copii, adolescenți și adulți cu tulburări de spectru autist
  • Programe de formare pentru specialiștii care vor lucra cu adolescenți și adulți cu autism;
  • Analiză statistică și cercetare a intervențiilor în autism;
  • Intervenție timpurie, programe de diagnosticare precoce și de sprijinire a integrării copiilor în sistemele educaționale;
  • Programe de încadrare într-o meserie a persoanelor adulte, care au abilități pe anumite arii de dezvoltare.

Dacă acum 10 ani în România nu se știa mai nimic despre autism, prin efortul de conștientizare susținut de specialiști și organizații, astăzi – nu numai că se știe deja că autismul este o tulburare de neuro-dezvoltare, care apare la copiii mici, dar peste 90% dintre respondenții sondajului Autism Voice conștientizează că prin tratament și terapie adecvată copiii pot depăși dificultățile asociate autismului.

78,5 % dintre respondenții sondajului cred că o persoană cu autism poate reuși să ducă o viață independentă si 59, 6% cred că autismul este o afecțiune care se poate vindeca.

Autism Voice lansează Institutul Autism Voice

Fondatoarele Institutului Autism Voice – Anca Dumitrescu, Cludia Matei, Oliviana Giura își dau mâna cu părinții și partenerii, care susțin lansarea Institutului, inițiativă unică în România, și acționează pentru ca această viață cât mai independentă să devină o realitate pentru un număr mare de persoane cu autism din România.

Institutul Autism Voice are ca obiectiv si asigurarea unui mediu în care orice persoană cu autism să se simtă văzută, auzită, înțeleasă și să primească sprijinul de care are nevoie, nu doar în dezvoltarea abilităților, ci și în găsirea unui job sau pentru a se descurca independent.

Programele care vor debuta în cadrul Institutului Autism Voice au nevoie de sprijin financiar, iar companiile le pot sprijini cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot dona 2 Euro trimițând textul VOCE la numărul de SMS 8844.

Mai multe detalii pe site-ul asociație https://autismvoice.ro/.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati