Peste 77% dintre părinţii care muncesc în străinătate spun că principala preocupare este menţinerea legăturii afective cu copiii rămaşi în ţară

Puţin peste trei sferturi (77,5%) dintre respondenţii la sondajul realizat de Salvaţi Copiii în rândul părinţilor din străinătate ai căror copii rămaşi în România în grija rudelor sunt incluşi în programul de suport al organizaţiei consideră că menţinerea legăturii emoţionale cu copilul/copiii din România reprezintă principala provocare pe care o întâmpină ca părinte aflat la muncă peste hotare. Pe locul doi sunt indicate problemele de integrare culturală şi adaptare în ţara de rezidenţă, menţionate de aproximativ 25% dintre părinţi, urmate de comunicarea cu instituţiile din România (şcoala/grădiniţa copilului, primărie, instituţii fiscale etc.), specificată de 18% dintre respondenţi.

Conform declaraţiilor părinţilor, 76% dintre aceştia comunică zilnic cu copiii lor, 12% de câteva ori pe săptămână, restul de 12% comunicând o dată pe săptămână sau mai rar. 72% comunică cu copiii prin intermediul apelului video, 27% prin telefon/mesaje scrise, iar 1% prin e-mail.

În ceea ce priveşte aspectele care cred că ar îmbunătăţi comunicarea dintre părinţi şi copiii rămaşi acasă, 81% dintre părinţi indică necesitatea de a avea timp mai mult dedicat comunicării cu copilul/copiii, 21% timp mai mult dedicat comunicării cu persoanele în grija cărora se află copilul/copiii, 19% necesitatea suportului psihologic pentru copii, iar 12,4% necesitatea de resurse educaţionale legate de comunicare eficientă.

Necesităţile pe care le resimt părinţii plecaţi la muncă în străinătate cu privire la creşterea copiilor (au fost rugaţi să evidenţieze maxim 2 opţiuni) constau în: resurse pentru menţinerea unei relaţii sănătoase şi apropiate cu copiii de la distanţă – menţionate de 57% dintre părinţi, suport pentru gestionarea relaţiilor cu persoanele care au grijă de copii (bunici, rude) – 29% dintre părinţi, resurse educaţionale pentru copii – 26% dintre părinţi, consiliere psihologică pentru părinţi – 18% dintre părinţi, informaţii despre drepturile şi serviciile disponibile în ţara de rezidenţă – 15% dintre părinţi, alocaţia europeană pentru copii – 15% dintre părinţi, grupuri de suport pentru părinţi din diaspora – 15%, consiliere juridică privind drepturile şi obligaţiile parentale – 8% dintre părinţi.

„Menţinerea legăturii cu copiii rămaşi în ţară este crucială, pentru că reprezintă o plasă de siguranţă afectivă şi psihologică fără de care copiii se simt dezorientaţi şi lipsiţi de încredere. Este una dintre preocupările majore ale specialiştilor Salvaţi Copiii implicaţi în programul dedicat acestor copii şi de aceea în această campanie – derulată în paralel cu serviciile acordate copiilor şi persoanelor în grija cărora au rămas aceştia -, focusul este asupra părinţilor aflaţi peste hotare., a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului Rămâi aproape de copilul tău, implementat de Organizaţia Salvaţi Copiii, finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în perioada iunie-octombrie 2024, destinat părinţilor români care muncesc în străinătate.

Scopul proiectului a fost creşterea gradului de conştientizare a părinţilor români care muncesc în alte state cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă, necesitatea menţinerii comunicării cu aceştia şi cu persoanele în grija cărora au rămas copiii şi a legăturii cu comunitatea de provenienţă.

Date proiect Rămâi aproape de copilul tău – program pentru părinţi români care muncesc în străinătate

Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Grupul-ţintă principal al proiectului: părinţii români plecaţi la muncă în străinătate

Perioadă derulare proiect: iunie-octombrie 2024

Buget aprobat: 250.000 lei

În cadrul proiectului, în perioada iunie-octombrie 2024, au fost derulate următoarele activităţi:

– Campanii de informare, educare şi conştientizare cu privire la nevoile copiilor rămaşi acasă, necesitatea menţinerii comunicării cu aceştia şi cu persoanele în grija cărora au rămas copiii şi a legăturii cu comunitatea de provenienţă pentru peste 930.000 de români care muncesc/trăiesc în alte state. Au fost derulate campanii media şi online destinate românilor aflaţi în alte state, inclusiv prin intermediul platformei online www.copiisinguriacasa.ro, webinarii online dedicate părinţilor din diaspora pe teme legate de dezvoltarea psiho-emoţională a copiilor în contextul separării de părinţi, au fost distribuite materiale de informare la puncte de trecere a frontierei.

– Servicii de informare şi consiliere pe teme psiho-emoţionale şi juridice pentru 1.800 de părinţi români care muncesc în alte state – prin intermediul secţiunii interactive a site-ului www.copiisinguriacasa.ro, liniei telefonice dedicate, 021.224.24.52, activităţi de informare şi consiliere a părinţilor la puncte de trecere a frontierei, în centre de zi Salvaţi Copiii şi prin caravane organizate în mediul rural în lunile iulie-august.

Amploarea fenomenului copiilor cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate a făcut necesară dezvoltarea unei reţele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizaţia Salvaţi Copiii a creat astfel de servicii, adresate atât copiilor, cât şi părinţilor lor şi persoanelor în grija cărora au rămas copiii, începând cu anul 2010.

În centrele de zi destinate acestor copii, echipele interdisciplinare formate din psihologi, asistenţi sociali şi cadre didactice oferă servicii de consiliere psihologică şi socială, activităţi de suport şcolar şi activităţi de socializare pentru copii, precum şi activităţi de educaţie parentală, consiliere socială şi îndrumare juridică pentru adulţi. Programul a fost derulat în Bucureşti şi 18 judeţe: Argeş, Braşov, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea. Doar în 2023, am derulat programe locale în 50 de şcoli din aceste judeţe.

Peste 24.000 de persoane, copii şi adulţi, au beneficiat de suport psiho-socio-educaţional, iar peste 130.000 de persoane, părinţi, copii şi specialişti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea părinţilor îl are asupra copiilor rămaşi acasă, respectiv la obligaţiile ce le revin părinţilor la părăsirea ţării.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati