Peste 900 de locuri de cazare pentru persoanele fără adăpost din București

Primarul general Gabriela Firea anunta că există peste 900 de locuri de cazare pentru toate persoanele fara adapost de pe raza municipiului Bucuresti.

Astfel, centrele sociale ale Primariei Capitalei, cu o capacitate totala de 367 de locuri, vor oferi cazare permanenta persoanelor fara adapost de pe raza municipiului Bucuresti si, pentru suplimentarea acestora, DGASMB a inchiriat 4 spatii de cazare cu un numar total de 412 locuri si a infiintat un nou centru special dedicat femeilor, cu o capacitate de 23 de locuri. Alte 180 de locuri sunt la nivelul sectoarelor.

În centrele de cazare permanentă se oferă trei mese pe zi, produse de igienă personală, ceai și cafea, supraveghere de către personalul DGASMB, precum si consiliere psiho-socială.

  • „Fac un apel catre toti bucurestenii sa ne sesizeze prezenta persoanelor fara adapost, pe care le observa pe strada, la numărul scurt 021.9524 sau online, prin intermediul aplicatiei Social Alert, disponibilă pentru Android si Ios. Apel catre companii pentru asigurarea celor necesare centrelor sociale. In aceste centre se organizeaza sesiuni de instruire pentru personal și beneficiari despre măsurile de preventie, se monitorizeaza temperatura celor cazati si se distribuie substante dezinfectante si produse de igienă personala”, a spus Firea.

Reamintim ca firmele, fundatiile sau ONG-urile care doresc sa ajute in derularea acestor activitati de cazare permanenta ca pot trimite obiecte de igiena personala, articole de imbracaminte precum si alimente de baza.

Potrivit reprezentantilor DGASMB, care administreaza aceste centre, este nevoie de articole precum sapun, sampon, gel de dus, aparate de ras, deodorant, spuma de ras, pijamale, papuci de casa, treninguri, sosete/lenjerie intima, haine de schimb noi, ceai, zahar, cafea, sucuri si pahare, precum si ziare, reviste, jocuri.

Centrul de primire donatii se afla la Arena Nationala – bd Basarabia 37-39.

Cele 959 de locuri de cazare pentru persoanele fara adapost din municipiul Bucuresti sunt in:

1.Complexul Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți Sf. Ioan: 270 locuri. Deși acest centru detine o capacitate mai mare de cazare, s-a decis limitarea numarului de locuri in această perioadă, pentru o mai bună monitorizare a beneficiarilor și o mai bună gestionare a măsurilor anti-corona virus. Începând cu data de 25 martie 2020, acest centru se va izola, nemaifiind permisă intrarea unor beneficiari noi, persoanele deja cazate înțelegând nevoia acestei izolări.

2. Adăpost temporar Odesa: 74 locuri. Deși inițial acest adăpost de noapte era prevăzut a fi închis odată cu încălzirea vremii, s-a decis menținerea lui cel puțin până la intrarea în curba descendentă a infectărilor cu corona virus.

3. Adăpost femei: 23 locuri.

4. Unitate hotelieră 1: 74 locuri.

5.Unitate hotelieră 2:121 locuri.

6.Unitate hotelieră 3: 117 locuri.

7. Unitate hoteliera 4: 100 locuri

Plus inca 180 de locuri la nivelul sectoarelor.

In ceea ce priveste numarul persoanelor fara adapost de pe raza municipiului Bucuresti va informam ca, intrucât ultimele estimări privind numărul persoanelor fără adăpost din Capitală au fost realizate în anii 2000, încă de la începutul anului 2020 Primăria Capitalei, prin intermediul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, Poliția Locala a municipiului București, in colaborare cu Politia Capitalei, a întreprins o amplă acțiune de identificare a acestora.

Astfel, au fost colectate datele privind numărul persoanelor fără adăpost din toate adăposturile publice existente în perioada ianuarie-martie 2020 (sector 1,2,3,4,6 și Primăria Capitalei) la care s-a adăugat numărul persoanelor aflate în monitorizarea echipelor de urgență permanentă care nu au accesat serviciile de adăpost de noapte, preferând să rămână în stradă chiar și pe perioada iernii, care anul acesta a fost foarte blândă.

Astfel, la începutul lunii martie 2020 erau 822 persoane fara adapost, dupa cum urmeaza:

– 179 persoane în adăposturile D.GA.S.P.C. de sector (1,2.3,4,6)

– 294 persoane în adăposturile finanțate de Primaria Capitalei (Complex Integrat de Servicii Sociale pentru Adulți Sf. Ioan și Adăpost temporar Odesa)

-349 persoane pe stradă

Estimările echipelor de urgență de specialitate arată că este posibil să existe maxim 10% din numărul total de persoane care să nu fi fost niciodată identificate, monitorizate sau întâlnite pe stradă și astfel să fie incluse în numărătoare.

Din totalul persoanelor din evidenta, 20% sunt femei si 50% au avut ultimul domiciliu pe raza municipiului București, diferența provenind din alte județe ale țării.

  • În luarea în evidență au fost numărate persoanele care corespund definitiei pe care o propune Federation Europeenne d’Associations Nationales Travaillant avec les Sans-Abri (FEANTSA) – Federatia europeana a asociatiilor nationale care lucreaza cu persoanele fara adapost si Observatorul European al PAFA, respectiv orice persoana care este incapabila sa acceada sau sa mentina un adapost personal adecvat prin propriile mijloace, sau orice persoana care este incapabila sa se mentina intr-o locuinta personala in ciuda ajutorului serviciilor sociale. (www.feansa.org).

Adică acele persoane care dorm pe bănci, pe trotuare în fața magazinelor, în parcuri, în scări de bloc, în mijloacele de transport în comun, în canalele subterane și nu cele care au resurse de a-și găsi un adăpost, fie el și improvizat (barăci sau locuințe insalubre).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati