Administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), RetuRO, a anunțat că peste 8.000 de tone de ambalaje au fost colectate de la consumatorii din București și Ilfov, în prima jumătate a anului. La nivel național au fost colectate în jur de 35 de mii de tone, conform Buletin de Bucuresti.
În această perioadă, în București și în Ilfov au fost duse la aparatele de preluare a ambalajelor în jur de 5.000 de tone de sticlă, 2.000 de tone de plastic și 350 de tone de metal. În jur de 1.000 de aparate de acest fel sunt amplasate în magazinele din Capitală și județul Ilfov.
Sectorul din București cu cea mai mare cantitate de produse returnate de către consumatori este Sectorul 3, cu 1.509 tone, conform datelor disponibile pe returosgr.ro. La coada clasamentului se află Sectorul 5, cu doar 776 de tone în prima jumătate a anului.
„Rezultatele înregistrate în primele șase luni de la lansarea acestui program național în România ne întăresc convingerea că împreună cu toate părțile implicate vom contribui decisiv la consolidarea unei economii circulare în România”, a declarat directoarea RetuRO, Gemma Webb.
Una dintre problemele întâmpinate în primele șase luni de la implementarea SGR a fost legată de „eficientizarea fluxurilor de preluare a ambalajelor”, au comunicat reprezentanții RetuRO pentru Buletin de București. Astfel, la nivel național, a fost crescut numărul de mașini de transport până la 600, care fac aproximativ 2.000 de curse zilnic pentru a colecta ambalajele.
Colectarea sacilor de ambalaje SGR este făcută pe bază de frecvență stabilită de RetuRO împreună cu retailerii. Tot retailerii sunt cei responsabili de buna funcționare a aparatelor de preluare a acestor ambalaje.
Ambalajele sunt colectate din aceste aparate și sunt transportate în centrele de numărare și sortare ale RetuRO, iar de acolo, către reciclatori. RetuRO se asigură că firmele de reciclare selectate sunt capabile să transforme ambalajele returnate în noi produse de același tip.