Pesticid neautorizat, depistat în mandarine importate din Egipt, pe piața românească

România a transmis, vineri, 7 iunie, în Sistemul european pentru alerte alimentare, o notificare privind o probă de mandarine în care au fost detectate reziduuri ale pesticidului Chlorpirifos, neautorizat în Uniunea Europeană. Proba a fost prelevată dintr-un lot de mandarine provenit din Egipt.

G4Food precizează că substanța activă menționată, folosită ca insecticid, nu a mai fost aprobată de Comisia Europeană, fiind stabilit, totuși, un nivel maxim de reziduuri situat la limita detectabilității, 0,01 mg/kg, valabil atât pentru fructele și legumele produse în statele membre, cât și pentru cele aduse din afara spațiului comunitar.

În urma analizării mandarinelor importate din Egipt, a reieșit că urmele de Chlorpirifos au fost prezente în cantitatea de 0,061 mg/kg, proba în cauză fiind calificată drept neconformă.

Nivelul de risc a fost declarat maxim, ”grav” în terminologia utilizată de autoritățile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, la nivel european.

Acest fapt înseamnă că urmele de pesticide detectate în mandarinele egiptene ar fi putut pune în pericol sănătatea consumatorilor.

Autoritățile românești au decis restricționarea ( limitarea ) distribuirii pe piața noastră a mandarinelor din țara notificată.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati