Petiție online împotriva vinietei „Oxigen”. Peste 4.000 de oameni au semnat pentru eliminarea taxei

Peste 4.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer eliminarea vinietei „Oxigen” din București, taxă despre care semnatarii spun că este „abuzivă și discriminatorie”

Semnatarii spun că această taxă este abuzivă întrucât:

„Nu are o formulă de calcul valabilă pentru capacitatea cilindrică a motorului, astfel conform tabelului cu tarife, taxa pentru Euro 4 (de exemplu) este 500 de ron indiferent dacă ai motor de 900cc sau 3000cc, cel din urmă poluând mai puțin;

Nu ai voie să poluezi centrul Capitalei decât contra cost, dar ai voie să poluezi alte părți ale Capitalei, deci acolo ar fi OK să poluezi.

ATENȚIE! Conform proiectului ai voie să poluezi în weekend și de sărbători legale;

Cum s-a stabilit această taxa? Pe ce criterii?

Cu alte cuvinte, poți plăti și să poluezi în continuare.

Această taxa este discriminatorie întrucât:

Nu toată lumea își permite să își achiziționeze o mașină cu normă de poluare Euro 5 sau electrică;

Este privilegiată o altă categorie socială prin faptul că ei pot avea acces gratuit într-o zonă publică. Se produce astfel fenomenul de segregare socială unde anumite grupuri din „pătura” socială sunt dezavantajate;

Datele puse la dispoziție de primărie arată că în București și Ilfov sunt înmatriculate:

261.000 autoturisme Non Euro, 7.000-Euro 1, 113.000-Euro 2, 213.000-Euro 3, 440.000-Euro 4. Vă rog să faceți un calcul rapid câți bani se strâng dacă doar pentru jumătate din aceste mașini s-ar plăti taxa „Oxigen” și ce procentaj din această sumă se va direcționa pentru susținerea și îmbunătățirea calității aerului din centrul Capitalei.

Descurajarea traficului trebuie făcută prin îmbunătățirea transportului în comun, nu prin taxarea proprietății. Obiectivul acestei legi nu este micșorarea poluării, ci strângerea de bani pentru interese obscure.

Calcul pentru jumătate din mașinile Euro4:

440.000:2 = 220.000 x 500 ron/an = 110.000.000‬ RON, aproximativ 23 milioane de euro. Îți cam dă de gândit această sumă, nu?”, se arată în textul petiției.

Primăria Capitalei a decis introducerea Vinietei Oxigen/ Care sunt prevederile și când intră în vigoare

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati