Pianistul Ştefan Theodor Vârtejaru va cânta în stagiunea de marţi seara de la Filarmonica „George Enescu”

Marţi este programat primul concert cameral din seria Stagiunea de marţi seara din noul an 2021. Pianistul Ştefan Theodor Vârtejaru va cânta tot în faţa unei săli goale dar recitalul va fi transmis pe canalul de youtube al Filarmonicii „George Enescu”, pe Facebook-ul Filarmonicii şi pe cel al Radio România Muzical.

„Invitaţia de a oferi un recital în cadrul stagiunii de marţi seară mă onorează.Am structurat programul ca un dialog între liric şi frust, între intim şi exuberant. Recitalul este deschis de Sonata în La Major D664 de Franz Schubert, lucrare de o cantabilitate seducătoare. Îi urmează Sonatina de Maurice Ravel, muzică blândă şi senină, care are şi rolul de piesă de tranziţie către a doua parte a recitalului care va fi guvernată de folclor. În primul rând, tripticul: Preludiu, Coral, Toccată, magnum opus al creaţiei pianistice a lui Sigismund Toduţă, în care folclorul românesc şi cântul bizantin se întâlnesc cu limbajul componistic modern pentru a crea una dintre cele mai bune lucrări pianistice ale muzicii româneşti. Ultima piesă a recitalului, Szabadban/ În aer liber a lui Bela Bartok, continuă limbajul folcloric al lui Toduţă, dar îi şterge orice urmă de cantabilitate, expresia fiind una frustă, bazată pe redarea unor imagini şi sentimente. De la ritmica quasi-ritualică a tobelor din prima piesă până la sunetele cicadelor şi a orăcăitului broaştei unka în cea de-a patra, această lucrare cuprinde în cele 5 piese ale sale o descriere fascinantă a naturii şi a relaţiei omului cu aceasta. (Ştefan Theodor Vârtejaru)

Filarmonica „George Enescu”. Stagiunea de marţi seara

Marţi, 12 ianuarie ora 19, Ateneul Român, Sala mică

Recital de pian Ştefan Theodor Vârtejaru

În program

Schubert – Sonata în La Major D664
Ravel – Sonatina în fa diez minor
Toduţă – Preludiu, Coral, Toccata
Bartok – Szabadban / În aer liber Sz.81

Coproducător Radio România Muzical

Ştefan Theodor Vârtejaru este student bursier al Ecole Normale de Musique de Paris „Alfred Cortot”. Discipol al reputatului pianist francez Jean Bernard Pommier, tânărul muzician este şi student în ultimul an la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca la clasa prof. Daniel Goiţi.

Ştefan Theodor Vârtejaru desfăşoară o activitate concertistică diversă în săli precum Salle Cortot, Filarmonica din Cluj, Filarmonica din Braşov, Theatre de l’Allegria Paris. Pianistul este foarte interesat de abordarea unui repertoriu cât mai vast şi este profund preocupat de promovarea muzicii româneşti. În fiecare recital include lucrări româneşti necunoscute publicului internaţional, În 2020 a prezentat la Salle Cortot (Paris) „Preludiu, Coral, Toccată” de Sigismund Toduţă. Pe lângă această activitate este implicat şi în proiecte caritabile diverse, organizând concerte educative pentru copii şi participând la concerte caritabile.

A câştigat premii la concursuri precum Concursul internaţional Mozart 2019 (premiul III), Concursul Piano Artis 2016 (premiul I şi premiul special al juriului) şi Concursul Iosif Sava 2016 (Marele Premiu). În 2018 câştigă o bursă completă de studii la Ecole Normale de Musique de Paris „Alfred Cortot” unde în prezent se pregăteşte pentru obţinerea „Diplome Superieur de Concertiste”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati