Piața Amzei din Sectorul 1 ar putea deveni un hub cultural și un pol al gastronomiei autohtone pentru a o face atractivă atât pentru locuitorii Capitalei, cât și pentru turiștii care vizitează Bucureștiul.
Primăria Sectorului 1 și-a propus refuncționalizarea Pieței Amzei și revitalizarea întregii zone adiacente pieței după modelul implementat deja în marile Capitale ale Europei.
Aici vor fi amenajate zone pentru manifestațiile culturale și spații hub/co-working demne de zona centrală a unei capitale europene, precum și spații în care turiștii să poată gusta tot ce are mai bun gastronomia autohtonă, după modelul Pieței Testaccio din Roma, Southbank Centre Food Market din Londra sau Stephansplatz din Viena. Pentru a diversifica oferta de produse gastronomice autohtone atât în formă brută, cât și în formă preparată, pe lângă funcțiunea de piață tradițională existentă în prezent la Piața Amzei, trebuie amenajate aici și restaurante, cafenele și servicii de servire mâncare “to go” și în format food-track.
“Refuncționalizarea și punerea în valoare a Pieței Amzei și a zonei adiacente, precum și transformarea sa într-o zonă care să combine în mod fericit cultura și gastronomia tradițională este un proiect la care țin foarte mult. Fiecare capitală europeană are cel puțin o zonă sau o piață în care turiștii pot găsi deliciile culinare autohtone, un spațiu viu și atractiv în care cultura și distracția de bună calitate să fie la ele acasă. Locuitorii Sectorului 1 și Capitala României merită un astfel de spațiu”, a declarat primarul Sectorului 1, Clotilde Armand.
Prin reconfigurarea spațială propusă se pot obține următoarele suprafețe:
– Subsolul 2 are în principal funcția de parcare (pe suprafața de 1745 mp putând fi configurate un număr de 49 de locuri de parcare), dar cuprinde și spații tehnice în suprafață de 561 mp și respectiv spații comune în suprafață de 143 mp;
– Subsolul 1 dispune de spațiu interior de 607 mp, la care se adaugă unul exterior (terasă) de 400 mp, spații care se propun a fi alocate zonei comerciale. Acestea se completează cu două suprafețe care au propuse ca funcțiune de spațiu de cultură și care au în comun o suprafață de 101 mp, la care se adaugă spații de depozitare/frigorifice (205 mp), spații tehnice (182 mp) și spații comune (551 mp).
– Parterul cu destinație de spațiu comercial are două zone de 302 mp și respectiv de 160 mp (spații la interior) la care se va adăuga ca spațiu exterior cel aferent zonei pietonale dintre clădirea Pietei Amzei și clădirea ce adăpostește Direcția Impozite și Taxe Locale a Sectorului 1 al Municipiului București (aproximativ 360 mp), fiind lăsat un spațiu de lățime 1,5 mp pentru deplasare pietoni.
– Spațiul de la etaj poate fi modulat după necesități, funcțiunile propuse fiind cele de spații de birouri/co-working space în suprafață totală de 356 mp, la care se adaugă zone tehnice în suprafață de 15 mp și respectiv zone comune (249 mp).
Proiectul de reamenajare și refuncționalizare a Pieței Amzei va fi pus în dezbatere publică în cursul săptămânii viitoare și va putea fi consultat pe site-ul instituției la secțiunea ”Transparență”, rubrica ” Proiecte supuse dezbaterii publice”.
Piața Amzei, o clădire cu funcționalitate redusă
În momentul de față, Piața Amzei are o suprafață totală de 3.595,5 mp din care 2.675,4 mp suprafață construită. Regimul de înălțime al imobilului este de 2S+P+1E. Clădirea dispune și de o parcare subterană cu 49 de locuri.
Clădirea actuală are o funcționalitate redusă, iar din punctul de vedere al compartimentării nu mai corespunde cerințelor actuale. Pentru revigorarea Pieței Amzei, imobilul necesită lucrări de optimizare a parcării subterane, refacere a sistemelor PSI pentru obținerea autorizației ISU, etanșeizare și reparare a zonelor de infiltrații la subsoluri și terase, reabilitare sau înlocuire a echipamentelor existente degradate etc.
În acest scop, piața va fi concesionată pe o perioadă de maxim 20 de ani, toate lucrările/ amenajările necesare urmând a fi realizate de către viitorul concesionar. Singura sursă de venituri a concesionarului va fi desfășurarea de activități comerciale ca rezultat al prestării serviciilor de operare și întreținere a pieței, precum și din colectarea tarifelor din spațiile închiriate.
Piața Amzei, una dintre cele mai vechi piețe din București
Piața Amzei este una dintre cele mai vechi piețe ale Capitalei, fiind înființată în anul 1841. În anul 1872 au fost construite halele pieței, după proiectul arhitectului Alexis Godillot. În perioada interbelică, în cadrul procesului de modernizare a Bucureștiului, s-a decis demolarea halelor din Piața Amzei, în locul acestora urmând să fie construită o clădire modernă.
În anul 2007, Primăria Sectorului 1 a organizat un concurs de arhitectură pentru o nouă clădire aliniată la standardele tehnice care să adăpostească piața. Imobilul actual din Piața Amzei a fost realizat în mai multe etape, în perioada 2008-2012, suma investită fiind de 13 milioane de euro.