Piaţa asigurărilor din România a înregistrat, în 2024, un total al asigurărilor plătite de 23,4 miliarde lei, în creştere cu 11% faţă de anul anterior, potrivit unui raport publicat marţi de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), citată de Agerpres.
Conform sursei citate, ponderea asigurărilor generale în total subscrieri la finalul anului trecut era de 81%, în timp ce ponderea asigurărilor de viaţă era de 19%. Totodată, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA de societăţile autorizate şi reglementate de ASF, sucursale şi societăţile care îşi desfăşoară activitatea în baza libertăţii de a presta servicii (FoS) au fost de aproximativ 9,94 miliarde lei în anul 2024, în creştere cu 7% comparativ cu anul trecut.
În ceea ce priveşte solvabilitatea societăţilor de asigurare autorizate şi supravegheate de ASF, ratele la nivelul pieţei asigurărilor se menţineau supraunitare la finalul lunii decembrie 2024. Comparativ anul precedent, rata SCR (N.r. – cerinţa de capital de solvabilitate) a scăzut, pe fondul creşterii mai rapide a cerinţei de capital de solvabilitate (+22%) faţă de dinamica fondurilor proprii eligibile să acopere cerinţa de capital de solvabilitate (+18%), se menţionează în comunicat.
„Indicatorul de lichiditate pentru activitatea de asigurări generale (3,09) a scăzut uşor comparativ cu situaţia înregistrată la finalul anului 2023 (3,14). Valoarea activelor lichide a crescut cu 20%, iar obligaţiile pe termen scurt ale asigurătorilor s-au majorat cu 23%. În cazul activităţii de asigurări de viaţă, indicatorul a crescut. Îmbunătăţirea lichidităţii pentru activitatea de asigurări de viaţă a avut loc pe fondul creşterii activelor lichide cu 18%, în timp ce obligaţiile pe termen scurt au crescut într-un ritm mai scăzut (+15%) faţă de finalul lui 2023”, susţin autorii raportului, conform Agerpres.
Volumul total al indemnizaţiilor brute plătite (inclusiv sucursale) s-a situat la aproximativ 10,6 miliarde lei în anul 2024, din care 82% reprezintă indemnizaţii brute plătite pentru activitatea de asigurări generale, iar 18% sunt pentru asigurările de viaţă.
Valoarea totală a investiţiilor societăţilor de asigurare (inclusiv activele deţinute pentru unitlinked) se situa la 31,6 miliarde lei, în creştere cu 17% faţă de finalul anului 2023. Societăţile de asigurare din România investesc preponderent în instrumente cu venit fix, în principal în obligaţiuni guvernamentale, ce deţin o pondere de circa 66% în valoarea totală a investiţiilor la finalul trimestrului IV 2024, susţin autorii raportului.
În anul 2024, nu au intervenit schimbări semnificative în structura portofoliului investiţional faţă de finalul lui 2023. Ponderea investiţiilor în obligaţiuni guvernamentale a crescut cu 3,3 puncte procentuale în totalul investiţiilor, pe fondul creşterii cu 24% a valorii investiţiilor în titluri de stat.
„La finalul anului 2024, valoarea rezervelor tehnice conform regimului Solvabilitate II se situa la 22,1 miliarde lei, în creştere cu 19% faţă de anul anterior. Dinamica pozitivă a fost susţinută atât de majorarea valorii rezervelor tehnice pentru activitatea de asigurări generale (+23%), cât şi de creşterea valorii rezervelor constituite pentru asigurările de viaţă (+15%). Din valoarea totală a rezervelor tehnice, 59% sunt constituite pentru activitatea de asigurări generale, iar 41% pentru activitatea de asigurări de viaţă”, menţionează sursa citată.
Totodată, gradul de cedare în reasigurare din perspectiva primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a înregistrat o scădere semnificativă comparativ cu perioada similară din anul anterior, dar şi faţă de celelalte perioade analizate.
„Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurătorii români şi sucursale (asigurări generale şi de viaţă) a crescut cu circa 10% faţă de anul precedent, pe fondul creşterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurările generale: +10% şi asigurările de viaţă: +19%)”, se mai precizează în raport.
În anul 2024, companiile de brokeraj au distribuit circa 69% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurătorii români şi sucursale. Gradul de intermediere pentru asigurările generale este de 81,4%, iar pentru asigurările de viaţă este de 13,39%.