Piața chiriilor, alimentată de solicitările în creștere, inflație și prețuri ridicate în construcții

Cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mult mai ridicat comparativ cu anul anterior în cele mai mari orașe din țară, arată raportul trimestrial al portalului Imobiliare.ro. Observatorii din piață spun că se așteaptă ca în trimestrul al 3-lea să continue creșterea accelerată a interesului de închiriere pe fondul începerii cursurilor universitare, dar și a reîntoarcerii la birou. Prețurile ridicate și incertitudinile din piață sunt alte motive care alimentează piața chiriilor, în timp ce datele care urmăresc tranzacțiile pe piața imobiliară arată scăderi pe segmentul Achiziții.

Datele centralizate de Imobiliare.ro relevă că cererea pentru apartamente și case de închiriat se află, per ansamblu, la un nivel mult mai ridicat comparativ cu anul anterior la nivelul celor șase mari centre regionale monitorizate. Astaa deși lucrul de la distanță se menține pe piața muncii. Astfel, în perioada aprilie-iunie, aproximativ 68.400 de vizitatori au căutat locuințe de închiriat pe portal, în creștere cu 11% față de intervalul similar din 2021. Toate cele șase mari orașe analizate au consemnat un avans la acest capitol.

Majorări ale interesului pe acest segment de piață au fost observate, astfel, în Iași (+37%), Timișoara (+21%), Brașov (+19%), Constanța (+18%), Cluj-Napoca (+13%) și respectiv, București (+4%)

În ceea ce privește volumul brut al cererii existente pe acest segment de piață, Bucureștiul ocupă prima poziție în clasament, la o distanță considerabilă față de celelalte mari orașe, aici fiind înregistrați 38.600 de potențiali chiriași în T2 2022. Următoarele locuri în top sunt ocupate de Constanța, cu 8.700 de vizitatori interesați de proprietăți de închiriat, apoi de Timișoara (cu 6.100), Cluj-Napoca (5.900), Brașov (cu 4.600) și, respectiv, Iași (cu 4.500 de potențiali clienți)

Comparativ cu perioada similară a anului precedent, oferta totală de apartamente și case disponibile spre închiriere în cele mari centre regionale analizate a fost, în T2 2022, cu 36,9% mai scăzută – aceasta cifrându-se, mai exact, la 16.620 de oferte, potrivit datelor Imobiliare.ro. O tendință descendentă la acest capitol a putut fi observată în toate marile orașe, în frunte cu Cluj-Napoca, unde a fost consemnat un declin de -50,5%, până la 1.930 de anunțuri. În Iași, pe de altă parte, a avut loc o scădere anuală de -38,2% (până la aproape 1.180 de oferte), iar în București, una de -35,6% (până la 9.190 de anunțuri). Scăderi semnificative, de câte două cifre, au mai fost consemnate în Brașov (-32,2%, până la aproape 1.110 de oferte), Constanța (-31,9%, până la 660 oferte), Timișoara (-30,4%, până la 2.560 de oferte).

O tendință generală de scădere poate fi observată și în ceea ce privește numărul de noi proprietăți de închiriat, ce s-a situat la circa 11.790 în T2 2022, echivalând cu un minus de 31,8% față de perioada similară din 2021. Și în acest caz, o evoluție descendentă poate fi observată în toate cele șase orașe analizate, începând cu Cluj-Napoca (-39,1%) și continuând cu Brașov (-38,2%), București (-32%), Timișoara (-25,9%), Iași (-24,5%) și Constanța (-22,4%). Numărul de oferte nou introduse pe piață în perioada aprilie-iunie s-a cifrat la 5.380 în Capitală, 1.390 în Timișoara, 1.220 în Cluj-Napoca, 770 în Iași, 710 în Brașov și 450 în Constanța.

Harta prețurilor, în marile centre

În ceea ce privește prețurile solicitate pentru apartamentele disponibile spre închiriere, în Cluj-Napoca, Constanța și Oradea pot fi observate, în T2 2022, curbe de creștere vizibil mai abrupte decât în celelalte orașe mari ale țării, comparativ cu cele trei luni anterioare. Pe de altă parte, deși pretențiile proprietarilor s-au majorat în perioada analizată și în București, Iași, Brașov, Craiova, Sibiu și Timișoara, curbele de creștere au fost mai line

Potrivit datelor centralizate de Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru un apartament se situa, trimestrul trecut, la 8,3 euro pe metru pătrat în Cluj-Napoca, în creștere cu 16,9% față de perioada similară a anului anterior. Pe următorul loc în clasamentul prețurilor de închiriere se situează Bucureștiul (cu o medie de 7,9 euro pe metru pătrat util, în creștere cu 5,3%), Capitala fiind urmată de Iași (7,1 euro pe metru pătrat, în creștere cu 7,6%), la egalitate cu Brașov (7,1 euro pe metru pătrat, în creștere cu 10,9%) și Constanța (7,1 euro pe metru pătrat, în creștere cu 12,7%), urmat de Timișoara (6,5 euro pe metru pătrat, în creștere cu 4,8%), Craiova (5,8 euro pe metru pătrat, în creștere cu 3,6%), la egalitate cu Sibiu (5,8 euro pe metru pătrat, în creștere cu 11,5%) și, respectiv, Oradea (5,2 euro pe metru pătrat, în creștere cu 4%)

În ceea ce privește chiriile solicitate pe categorii de apartamente, Bucureștiul se află în fruntea marilor orașe, cu valori medii de 280 de euro pe lună pentru garsoniere, 430 de euro pe lună pentru două camere și, respectiv, 600 de euro pe lună pentru trei camere. La un nivel comparabil e centrul universitar Cluj-Napoca, unde proprietarii solicită 300 de euro pe lună pentru o locuință monocamerală, 430 de euro pe lună pentru una bicamerală și, respectiv, 550 de euro pe lună pentru una tricamerală. Dintre cele nouă mari orașe analizate, cele mai accesibile locuințe de închiriat pot fi găsite în Oradea, prețurile medii lunare cifrându-se la 160 de euro pentru o locuință monocamerală, la 250 de euro pentru una bicamerală, și, respectiv, la 320 de euro pentru una tricamerală.

Observatorii din piață spun că se așteaptă ca în trimestrul al 3-lea să continue creșterea accelerată a interesului de închiriere pe fondul începerii cursurilor universitare, dar și a reîntoarcerii la birou.

“Avem deja un prim semn de diminuare a numărului de tranzacții și acesta cu siguranță va continua să scadă în următoarele luni. Cei care vor pune în așteptare nevoia de achiziție a unei proprietăți posibil să ia decizia să închirieze până când lucrurile vor da un semn de revenire. Un scenariu probabil așadar este să asistăm în următoarele luni la o diminuare a volumului tranzacțiilor, cu un impact încă greu de estimat asupra prețurilor, urmând, cel mai probabil să revenim pe un trend ascendent al volumului tranzacțiilor după reglarea noilor mecanisme ale pieței. Situația este complexă, cererea se contractă în același ritm cu oferta, iar costul construcției continuă să crească. Odată stabilizate lucrurile, piața își va relua ritmul deoarece în marile orașe ale României nevoia de locuire este încă mare”, spune Andreea Popa senior consultant Market 360.

sursa: economedia.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati