Piața chiriilor în imobile noi a scăzut în București. În câți ani se recuperează investiția

Piața chiriilor a avut rezultate mai bune pe segmentul rezidențial nou destinat închirierii pe termen lung, în ultimele 12 luni, arată o analiză a companiei de consultanți imobiliară SVN România. Cuantumul chiriilor și randamentul au scăzut, iar specialiștii prevăd o evoluție liniară în perioada următoare.

  • Peste 3.000 de locuinţe noi au fost achiziţionate în Bucureşti pentru închiriere, în ultimii trei ani şi jumătate.

Peste 3.000 de locuințe noi finalizate în București și împrejurimi în ultimii trei ani și jumătate au fost achiziționate în scop investițional și au fost oferite ulterior spre închiriere, relevă datele companiei de consultanță imobiliară SVN Romania, scrie economica.net.

Astfel, peste 5.500 de locuințe au fost achiziționate de către investitori, reprezentând aproximativ 10% din totalul livrărilor, de respectiv peste 55.000 de noi unități, conform estimărilor companiei pe baza statisticilor Institutului Național de Statistică.

Potrivit datelor SVN România, gradul de ocupare actual al acestor locuințe este de peste 90%, peste 2.700 de unități fiind astfel închiriate către chiriași pe termen mediu – lung, de peste șase luni.

Cu cât se închiriază un apartament nou cu două camere în București

„Dacă piața rezidențială a rezistat foarte bine șocului produs de pandemia COVID-19, sectorul chiriilor a fost puternic afectat, în special pe segmentele destinate studenților și călătoriilor de business sau turistice. Segmentul închirierilor pe termen lung a înregistrat rezultate mai bune, mai ales în orașele mari precum Bucureștiul, climatul general fiind într-o continuă îmbunătățire comparativ cu acum un an”, afirmă Gabriel Voicu, vicepreședinte SVN Romania.

În medie, chiriile pe segmentul rezidențial nou din București au scăzut cu aproximativ 6% în semestrul întâi din 2021 comparativ cu perioada similară din 2020. Pentru următoarele 12 luni este estimată o evoluție liniară, se arată în analiza SVN România, ținând cont atât de rezultatele înregistrate de economia locală și de gradul de imunizare cât și de întoarcerea angajaților în clădirile de birouri, chiar și într-un sistem de lucru hibrid, și de începerea anului universitar.

Potrivit cercetării de piață realizată de companie, un apartament nou cu două camere amplasat în București se închiriază, în medie, cu 250 – 350 de euro pe segmentul mass market, cu 450 – 600 de euro pe segmentul middle market, un apartament nou cu trei camere se închiziază la valori cuprinse între 600 și 900 de euro pe segmentul middle market în timp ce o vilă se pot închiria de la 750 de euro în medie.

„Scăderea chiriilor, inflexiunea unor proprietari, mai ales în perioada imediată Stării de Urgență din primăvara lui 2020 și scăderea gradului de ocupare au dus la reducerea randamentelor până la o medie de aproximativ 5,3% în euro pe an, echivalentul recuperării investiției într-o perioadă de aproape 19 ani, fără a lua în calcul creșterea valorii proprietății achiziționate”, se arată în analiza transmisă.

„În viitor vom vedea tot mai mulți proprietari de mari portofolii de apartamente, achiziționarea de locuințe în vederea închirierii lor ulterioare oferind un randament satisfăcător și stabil pe termen lung, indiferent de anumite perioade punctuale. Cumpărătorii activi pe acest segment trebuie să acorde o atenție deosebită tipului de proprietate achiziționată; așa cum s-a schimbat cererea pentru achiziționarea de locuințe, și cei care caută o locuință pentru închiriere au noi criterii de selecție, de la suprafețe la compartimentări”, a conchis Gabriel Voicu.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati