Piața Domenii din Capitală, controlată de inspectorii ANPC

Inspectorii ANPC au efectuat miercuri un număr de 19 acțiuni de control pentru verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în Piața Domenii din București. Acțiunile de control au vizat verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea: articolelor textile și de încălțăminte, a produselor cosmetice și a produselor alimentare. De asemenea s-au efectuat verificări la unitățile de alimentație publică din incintă pieței.

Pentru deficiențele constatate au fost aplicate 15 amenzi contravenționale în cuantum de 172.000 lei și 4 avertismente.

Măsuri dispuse:

-au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului 302 kg produse alimentare, în valoare de 12.314 lei, care nu erau însoțite de documente de proveniența, nu erau depozitate la temperatură impusă de către producător, nu erau însoțite de etichetă de produs de unde să rezulte principlalele elemente de identificare și caracterizare sau aveau data limită de consum depășită.
-s-a propus măsură complementară de închidere pe o perioadă de până la 6 luni pentru o unitate de alimentație publică;
-pentru un număr de 4 unități s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului.

Principalele deficiențele constatate:

-la produse nealimentare:

Au fost identificate la comercializare un număr de 956 produse nealimentare (produse textile și articole de încălțăminte, poșete, portofele și produse cosmetice), în valoare de 57.568 lei, la care s-au constatat deficiente de informare a consumatorilor, respectiv: lipsă traducerii în limbă română a elementelor de caracterizare, lipsă etichetă de produs în care să se mentioneze denumirea produsului, compoziția fibroasa, instrucțiuni de utilizare, dimensiuni, denumire producător, eventuale contraindicații, respectiv lipsă pictogramelor la articolele de încălțăminte și a avertismentelor de siguranță pentru produsele cosmetice.

-la produselor alimentare:

Au fost identificate la comercializare diferite specii de peste congelat, preambalat și vrac cu arsuri de congelare și acumulare cantitativă de gheață în ambalaj, preparate de carne și carne pasăre neetichetate în totalitate și fără documente de proveniența, legume și fructe cu modificări oraganoleptice și neconcordanțe între denumirea produsului inscripționata pe etichetă producătorului și cea inscripționata pe etichetă de preț, untură de gașcă preambalată fără elemente de identificare traduse în limbă română, măsline vrac fără informarea consumatorilor la locul de vânzare cu privire la metodă de înnegrire.

-la prestarea serviciilor de alimentație publică:

La cei 7 operatori economici care prestau servicii de alimentație publică s-a constatat, că prin serviciile oferite, puțeau pune în pericol sănătatea consumatorilor, întrucât produsele folosite în procesul tehnologic de preparare a produselor culinare nu erau sigure întrucât nu erau însoțite de etichete de produs care să conțină principalele elemente de identificare și caracterizare. S-a constatat existența în spațiul de depozitare, a unor produse cu data limită de consum depășită.

De asemenea în spațiul de preparare se utiliza un cantar fără verificare metrologica, nu erau respectate condițiile de vecinătate impuse de legislația sanitară în vigoare, în spațiul de servire erau depozitate produse de patiserie-cofetărie neprotejate. Au fost găsite la comercializare preparate culinare neetichetate în totalitate, graficele de temperatură și graficului pentru schimbarea uleiului lipseau, erau utilizate vase cu emailul depreciat și utilaje neigienizate. În spațiul de depozitare au fost găsite materii prime cu elementele de identificare, inscripționate pe etichetă de produs, netraduse în limbă română.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati