Piesa anului 2019, premiată de UNITER, pe scena TNB

„Hai, să vorbim despre viaţă!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Naţional „I. L.Caragiale” din Bucureşti, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

Aceeaşi tânără regizoare – Zsuzsanna Kovacs, care a montat de curând piesa „Incognito” a lui Nick Payne la Naţional, în cadrul Programului Uşi deschise pentru toţi, a fost invitată să realizeze, de această dată sub auspiciile Centrului de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” din cadrul TNB, un spectacol cu piesa premiată de UNITER. Florin Fieroiu semnează coregrafia, compoziţia muzicală îi aparţine lui Călin Ţopa, iar scenografia este realizată de Gabi Albu.

Florentina Ţilea o interpretează pe Greta, tânăra care îşi coregrafiază viitorul prin opţiuni, baletând cu graţie între exemplul concret al prietenei ei, angajată la o multinaţională şi îndemnul vocilor interioare, care o trimit spre o zonă mai puţin materialistă.

„Prinsă între ceea ce îşi doreşte şi ceea ce societatea consideră a fi indispensabil, Greta îşi construieşte, minuţios, un plan de evadare psihologic, care se schimbă în fiecare moment. Un roller coaster al minţii umane, o introspecţie a sufletului în căutările adevărului, o piesă despre cine suntem atunci când nu ne raportăm la ceea ce se aşteaptă ceilalţi să fim”, spune autoarea, Ana Sorina Corneanu.

„Va porni ea în direcţia în care se îndreaptă majoritatea oamenilor sau va reuşi să formuleze, până spre finalul spectacolului, ceea ce la început doar simte – faptul că ea a pornit într-o altă direcţie? – este una dintre întrebările piesei, la care a meditat regizoarea spectacolului, Zsuzsanna Kovacs. Cea mai mare curiozitate a omului, declară ea în continuare, este cum va arăta viaţa lui, care-i va fi povestea Greta ne invită să participăm la spectacolul ei, al cărei dramaturg, regizor şi actor al fiecărui rol este ea însăşi. Acest spectacol ar trebui să o ajute să decidă în ce direcţie să-şi mâne povestea”.

În contextul în care, în plină explozie a comunicării şi a interacţiunii sociale a survenit o pandemie, care ne-a aruncat pe toţi în izolare şi ne-a închis în ţarcuri mai largi sau mai strâmte, generând o uriaşă masă de oameni frustraţi, cărora le-au fost luate sau, cel puţin amânate, planurile de viitor, aspiraţiile, visele – personajul Gretei ne apare ca fiind unul emblematic.

Zsuzsanna Kovacs este din Sfântu Gheorghe. A studiat regia la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale”din Bucureşti, unde a absolvit şi un program de masterat în Arta regizorului de teatru. În 2012 a regizat „Central Park West” de Woody Allen, la Godot, „Nefericiţii” de Fust Milan, UNATC „I. L. Caragiale”, găzduit de Teatrul Odeon, în stagiunea 2011. În 2015 regizează „Ibusar” de Parti Nagy Lajos, la Teatrul Tamasi Áron din Sfântu Gheorghe. Colaborează cu Unteatru, unde montează spectacole precum „Liliom” de Molnar Ferenc, în 2016, „Nora” de Henrik Ibsen, în 2017, apoi „Alcesta – sau cine moare în locul tău” după Euripide, în 2019. În 2020, Zsuzsanna Kovacs îşi face debutul şi în Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti cu spectacolul „Incognito” de Nick Payne.

Ana Sorina Corneanu este absolventă a Facultăţii de Teatru, secţia actorie (Universitatea de Arte Târgu Mureş şi Universitatea Spiru Haret – Facultatea de Arte, Bucureşti) şi a Şcolii de Televiziune Tudor Vornicu – secţia editorial. Cărţi publicate: Jurnalul lui Pufos Lipicios, Poveste de iarnă, Fii independentă: spune-i „PA” în loc de „DA”! Ghid de dezvoltare emoţională. Culegere de jocuri pentru educarea copilului prin exerciţii de artă teatrală, Ghid practic de înţelegere a emoţiilor prin Art terapie, Jurnal (2019) şi „Hai, să vorbim despre viaţă”, editura UNITEXT.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati