Piloţii militari români sunt la înălţime, pe cerul Ţărilor Baltice. Şi participă alături de portughezi şi alţi aliaţi la misiuni de politie aeriană întărită, în Lituania. De când Rusia a declanşat războiul din Ucraina, în zonă, alertele pentru avioanele ruseşti care nu răspund controlorilor de trafic s-au înmulţit, relatează Știrile TVR.
Sunt oricând pregătiţi să decoleze, în cazul unei alerte în zona Ţărilor Baltice.
Piloţii români şi portughezi detaşaţi în Siauliai sunt alertaţi frecvent să intercepteze aeronave militare ruseşti care nu răspund la apelurile controlorilor de trafic.
În aceste cazuri, centrul de comandă al NATO de la Uedem solicită decolarea avioanelor de luptă. Misiunea de poliţie aeriană este una pe timp de pace, dar s-a intensificat de la începutul războiului.
Comandantul Centrului de Operaţiuni Aeriene din Uedem, Harold van Pee: Regiunea Mării Baltice este specială, din două motive. În primul rând, pentru că acolo avem tendința de a vedea cele mai multe interacțiuni cu rușii. Al doilea motiv este că cele trei state baltice, deși au propria lor forță aeriană, nu au avioane de luptă, așa că nu au mijloacele necesare pentru a intercepta aeronavele neautorizate. Și aici intervine NATO.
De la începutul conflictului din Ucraina, Alianţa a intensificat misiunile de patrulare în zona Ţărilor Baltice. Iar acestea sunt realizate şi cu sprijinul aeronavelor de realimentare în aer.
Pentru România este a doua misiune în Siauliai, după 16 ani.
Cdor. Cosmin Vlad, comandantul detaşamentului românesc în Lituania: Este foarte important pentru România să fie aici pentru a demonstra angajamentul nostru, angajamentul nostru sporit față de NATO și contribuția României la protejarea spațiului aerian al NATO. Suntem foarte bucuroși să lucrăm aici împreună cu partenerii noștri portughezi și cu partenerii noștri finlandezi, mai ales în contextul summitului NATO.
Comandantul detaşamentului portughez în Lituania: Putem contribui cu ceea ce știm să facem cel mai bine, și anume acest tip de misiune, QRA. În același timp, este o mare oportunitate de a ne antrena cu diferiți parteneri din diferite națiuni care se află în regiunea baltică și nu numai cu forțele aeriene, ci și cu unele trupe terestre.
La antrenamente participă şi finlandezii, recent intraţi în alianţa nord atlantică.
Detaşamentele din România şi Portugalia îşi vor încheia misiunea la finalul lunii iulie.