Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a convocat pentru joi, începând cu ora 12.00, ședința ordinară a Consiliului Local. Pe ordinea de zi se află, pentru a doua oară, o serie de proiecte de hotărâre esențiale pentru dezvoltarea comunității locale. Aceste proiecte au fost respinse de către consilierii locali în ședința din data de 9 septembrie.
Proiect de hotărâre privind aprobarea rectificării bugetului general centralizat pe anul 2021 prin care se propune alocarea de bani pentru salariile personalului medical de la centrele de vaccinare anti-COVID de la Romexpo. Sunt asigurate astfel, până la finalul anului, salariile personalului de la Complexul Multifuncțional Caraiman care acționează în cadrul Centrului de vaccinare de la Romexpo. Aceste fonduri vor fi decontate ulterior de către Direcția de Sănătate Publică. De asemenea, sunt alocate fonduri pentru Administrația Domeniului Public Sector 1 și sunt suplimentate sumele alocate pentru școli, conform solicitărilor făcute de unitățile de învățământ.
Proiect de hotărâre prin care se solicită acordul Consiliului General al Municipiului București pentru împuternicirea expresă a Consiliului Local Sector 1 de a coopera cu Compania Municipală Termoenergetica București S.A. în scopul realizării obiectivului ”Căldură și apă caldă pentru cetățenii Sectorului 1”. Potrivit acestui proiect de hotărâre, va fi demarat unui proiect pilot la Punctul Termic 5 Aviației pentru a veni în sprijinul locuitorilor din blocurile în care sunt probleme cu alimentarea cu apă caldă și căldură pe timpul iernii, ținând cont de faptul că acest cartier este capătul rețelei de termoficare. Soluția urgentă care urmează să fie aplicată o reprezintă conectarea unor echipamente specializate pentru încălzit apa la punctele termice cu probleme.
Proiect de hotărâre privind solicitarea Consiliului General al Municipiului București de a aproba transmiterea în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1 a Bd. Ion Mihalache și a Căii Grivița în vederea reabilitării și modernizării. Pe lângă lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere, Primăria Sectorului 1 își propune ca, pe cele două artere de referință care preiau mare parte din fluxul de trafic și asigură mobilitatea de la sudul la nordul sectorului, să asigure și o infrastructură dedicată cicliștilor și pietonilor.
Proiect de hotărâre privind aprobarea Regulamentului privind ridicarea, transportul și depozitarea panourilor publicitare, chioșcurilor, tonetelor și garajelor. Potrivit acestui proiect de hotărâre, domeniul public al Sectorului 1 va fi eliberat de panourile publicitare, chioșcurile, tonetele și garajele amplasate nelegal, iar contravaloarea întregii operațiuni va fi suportată de către proprietari.
Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri în legătură cu participarea la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Municipale în București. Primăria Sectorului 1 va participa alături de Primăria Capitalei și celelalte primării de sector din București la constituirea ADI care va permite accesarea de fonduri europene pentru a putea derula unele investiții esențiale pentru București: amenajarea unui nou depozit ecologic pentru deșeuri nepericuloase și a unor stații de tratare a deșeurilor.
Pe lângă proiectele de hotărâre menționate mai sus, primarul Sectorului 1 va supune dezbaterii consilierilor locali și alte proiecte aflate pentru prima oară pe ordinea de zi. Dintre acestea amintim:
Proiect de hotărâre privind solicitarea acordului Consiliului General al Municipiului București cu privire la schimbarea destinației unui imobil din Parcul Bazilescu. În acest spațiu situat pe Bd. Bucureștii Noi nr. 107-109, Primăria Sectorului 1 intenționează să amenajeze un magazin de prezentare cu vânzare a produselor realizate de către persoanele cu dizabilități angajate în cadrul unității protejate autorizate Nazarcea Grup, structură fără personalitate juridică aflată în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1. În cadrul celor 6 ateliere care sunt în prezent funcționale – Brutărie, Croitorie, Tipografie, Spalătorie textilă, Spălătorie auto și Ceramică – își desfășoară activitatea 97 de angajați dintre care 54 de posturi sunt rezervate persoanelor cu dizabilități. Produsele oferite spre vânzare sunt: obiecte ceramice, genți, eșarfe, măști personalizate, pâine și cozonaci etc. În prezent, produsele oferite de Nazarcea Grup pot fi achiziționate de la sediul unității din Str. Nazarcea nr. 24-28 sau on-line.