PMB ia în calcul reorganizarea unei autobaze STB pe locul Spitalului Metropolitan

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, anunţă că pe locul vizat de fosta administraţie pentru edificarea unui spital metropolitan ar putea fi reorganizată o autobază a Societăţii de Transport Bucureşti (STB).

  • O a doua variantă luată în calcul este amenajarea unui „spital modular adevărat” în zonă, care să poată fi utilizat temporar, pe durata consolidării celorlalte unităţi medicale din Capitală.

Nicuşor Dan s-a pronunţat, în principiu, în favoarea edificării unui spital metropolitan în Capitală, dar a apreciat că locaţia vizată de către fosta administraţie „nu este potrivită”, deoarece zona este „deja supra-aglomerată”.

Totodată, a invocat „un dezechilibru” între zona de nord şi zona de sud a oraşului în ce priveşte amplasarea unităţilor spitaliceşti.

„Acolo e un teren de 10 hectare, din care 5 hectare sunt fosta noastră autobază, iar 5 hectare sunt primite de la stat, pentru a realiza spitalul metropolitan. Există două idei contradictorii, asupra cărora vom tranşa curând. O idee este să reorganizăm o autobază, iar în felul acesta să eficientizăm retragerile – adică să plătim mai puţin pe autobuzele care se retrag către autobază, pentru că sunt mai aproape de acea locaţie. A doua idee este că Administraţia Spitalelor vrea să consolideze mai multe spitale pe care le avem. Pentru a consolida, trebuie să muţi activitatea care se desfăşoară acolo şi ideea lor este de a construi un spital modular adevărat acolo, care să fie tampon pentru spitalele pe care noi le construim. O să decidem curând – e parte din dezbaterea pe Planul Urbanistic General”, a spus Nicuşor Dan, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul PMB.

El a reamintit că, în mandatul 2016 – 2020, Primăria Capitalei a realizat un studiu de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan. Investiţia s-ar fi ridicat la un miliard de euro, conform studiului de fezabilitate, bani pe care Primăria nu îi avea, a mai spus Nicuşor Dan.

„Şi cu toate astea, a început un şantier, fără finalitate, neexistând finanţarea. În plus, conturile Primăriei erau blocate, deci nu se puteau plăti investiţii. Şi atunci s-a făcut o înţelegere verbală între Primăria Capitalei şi Compania de consolidări, pentru a face acea organizare de şantier, în vederea viitorului şantier al Spitalului Metropolitan – înţelegere verbală. Compania de Consolidări a investit 16 milioane de lei – spune ea – în construcţia acelor module care urmau să adăpostească muncitorii care urmau să lucreze la şantier”, a explicat primarul general.

În prezent, containerele aparţin companiei, care solicită Primăriei 16 milioane de lei în schimbul lor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati