Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat în şedinţa de vineri, 14 februarie, un proiect de hotărâre prin care i s-a conferit post-mortem Titlul de Excelentă în domeniul medical Prof. Univ. Dr. Alexandru Pesamosca (1930- 2011), unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi chirurgi pediatri din România.
- Consiliul General a aprobat şi proiectul de hotărâre privind atribuirea denumirii de Piaţă Dr. Alexandru Pesamosca spaţiului public situat la intersecţia dintre strada Sergent Niţu Vasile cu strada Emil Racoviţa şi Bulevardul Alexandru Obregia, Sector 4.
Doctorul Pesamosca şi-a dedicat întreaga întreagă carieră copiilor, operând nu mai puţin de 50.000 de copii cu malformaţii grave, pe lângă alte zeci de mii de copii trataţi şi vindecaţi pentru alte probleme de sănătate.
A operat nenumărate cazuri extrem de complicate, unele în premieră mondială, a avut pacienţi cu maladii complexe atât în ţară, cât şi în străinătate, iar graţie talentului sau profesional excepţional, a fost solicitat să realizeze şi operaţii în clinici din Franţa, Italia, Republica Moldova şi China.
În anul 2009, Asociţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatri i-a conferit cel mai înalt titlu ştiinţific, „Medic emerit pentru contribuţii aduse la dezvoltarea chirurgiei şi ortopediei pediatrice” în calitate de mentor al generaţiei actuale de chirurgi şi ortopezi pediatri şi pentru toate realizările obţinute.
Din anul 1957, a profesat ca medic chirurg pediatru la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, devenind ulterior şef de clinică, până în anul 1984. A lucrat apoi la Spitalul „Marie Sklodovska-Curie” (fostul Budimex), unde a şi locuit o bună bucată de vreme, fiind şeful clinicii de chirurgie şi ortopedie pediatrică din 1984 până în anul 2000.
În anul 1971, timp de 1 an, a fost bursier la „Hopital des Enfants Malades”, din Paris.
În perioada 1972-1975 realizează primele intervenţii de chirurgie toracică la nou-născut. În anul 1991 i s-a acordat titlul de profesor universitar, iar în anul 1993 cel de membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România. În anul 2000 a primit, din partea Preşedintelui României, Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Comandor.
Sursa: PMB