De asemenea, trebuie să anunţe şi dacă acesta dispare, e înstrăinat, moare sau face pui, scrie Hotnews.ro.
Recensământul va fi realizat prin intermediul recenzorilor desemnaţi de ASPA, de luni până vineri, în intervalul orar 8,00 – 20,00. Pe durata desfăşurării recensământului, proprietarii au posibilitatea declarării animalelor, personal sau digital, în vederea înregistrării, însă veridicitatea informaţiilor va fi verificată de către recenzori.
Proprietarii care refuză sau uită vor fi amendaţi, cuantumul acestora fiind între 200 şi 800 de lei.
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea amenzilor se face de către poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală a Municipiului Bucureşti – Serviciul Poliţia Animalelor. Contravenientul poate achita în termen de cel mult 15 zile jumătate din minimul amenzii.
În urma recensământului se va face Registrul de evidenţă a animalelor cu proprietar.
Potrivit proiectului, în România nu s-a efectuat niciodată un recensământ al animalelor de companie, neexistând decât nişte estimări în acest moment. Se aproximează în ţara noastră un număr de circa 11 milioane de animale de companie, dintre care 4 milioane ar fi câini şi 4,2 milioane pisici. Un studiu realizat în 2015 arată că 48% dintre românii din mediul urban deţin animale de companie. În Bucureşti se estimează că o familie din trei ar avea un animal de companie.
Proiectul se află în dezbatere publică până pe 12 septembrie, iar recensământul se va face dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul General al Municipiului București.