Două medalii de aur, una de argint şi una de bronz. Acestea sunt rezultatele remarcabile obţinute, luna aceasta, de către studenţii Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti la una dintre cele mai mari competiţii mondiale de robotică, RobotChallenge, desfăşurate, anul acesta, la Beijing.
Competiţia din China a adunat la start 2.196 de roboţi, mai mult de 3.000 de concurenţi, peste 600 de antrenori (profesori coordonatori) şi 300 de universităţi şi institute de prestigiu din 48 de ţări (SUA, Marea Britanie, Japonia, Australia, Norvegia, Germania, Finlanda, Spania, Turcia, Elveţia, Suedia, Kazakstan, Canada, Iugoslavia, Croaţia, Italia, Columbia, România etc).
Ţara noastră a fost reprezentată de echipa HBFS Robotics (hbfsrobotics.com) a Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, departamentul de Automatică şi Informatică Industrială din cadrul Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti, care a intrat în 5 probe de concurs (Line Follower Classic Adult, Line Follower Enhanced, Micro Sumo, Mini Sumo şi Nano Sumo) şi a reuşit să câştige 4 locuri pe podium (două medalii de aur, una de argint şi una de bronz): Locul I şi Locul II la Line Follower Classic Adult, Locul I la Micro Sumo si Locul III la Nano Sumo.
„Începând cu anul 2015, competiţia RobotChallenge a devenit o tradiţie pentru echipa noastră care reuşeşte să obţină de fiecare dată rezultate foarte bune în condiţiile în care concurenţa este una serioasă, formată din profesionişti şi entuziaşti din întreaga lume” a declarat conf.dr.ing. Ştefan Mocanu, din cadrul departamentului de Automatică şi Informatică Industrială al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare a UPB.
Echipa HBFS, formată din studenţii Mihai Crăciunescu, Diana Baicu, Maria Cîrciumaru şi Cristian Dobre se concentrează pe proiectarea şi producţia de mini roboţi perfomanţi şi robuşti contribuind astfel la dezvoltarea domeniului de profil în România.
„Această reuşită extraordinară obţinută anul acesta la competiţia mondială de robotică organizată în China, la Beijing de către studenţii Universităţii noastre, vine să confirme încă odată valoarea şcolii româneşti de inginerie şi totodată creativitatea şi ingeniozitatea românească, despre care putem spune că a pus România, în repetate rânduri, pe harta mondială a performanţei” a subliniat Cornel Chira, Directorul Departamentului de Comunicare al UPB.
Competiţia RobotChallenge s-a lansat în 2004 ca o Competiţie internaţională de roboţi realizaţi manual şi cu control autonom individual, iar până în prezent au participat un număr de 65 de ţări.