Poliția Capitalei, precizări despre amenzile pentru lipsa trusei medicale, a stingătorului, a triunghiurilor și vestei reflectorizante

3
19016
sursa foto: Facebook - Direcția Generală de Poliție a Municipiului București

Poliția Capitalei spune că, având în vedere faptul că prin intermediul unor aplicații online a fost diseminată informația referitoare la posibilitatea sancționarii începând cu data de 28 februarie a șoferilor cu amendă în cuantum de 1600 lei pentru că nu dețin pe lângă trusa medicală, stingătorul de incendiu, 2 triunghiuri reflectorizante și vesta reflectorizantă, face mai multe precizări.

„> Ultimele modificari ale legislației rutiere care au intrat în vigoare începând cu data de 27.02.2022, nu stabilesc ca măsură de sancționare amenda în valoare de 1600 de lei.

Conform legislației rutiere în vigoare, amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate.

Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului.

În acest moment, punctul de amendă este 145 de lei.

Din interpretarea acestor prevederi legale concluzionam faptul că amenda în valoare de 1600 de lei nu poate fi aplicată.

> Legislația rutieră în vigoare prevede obligația pentru conducatorii de  autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone  de a purta echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.

> Obligația conducătorilor de autovehicule care nu au în dotare, la momentul controlului efectuat, trusă medicală, două triunghiuri

reflectorizante și stingător pentru incendii, omologate, se sancționează cu amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei.

P.S. Recomandăm deținerea unei veste reflectorizante în dotarea autovehiculului alături de cele două triunghiuri pentru a spori vizibilitatea atunci când este necesară intervenția la autovehicul, în special pe timp de noapte”, a anunțat DGPMB.

3 COMENTARII

  1. Daca cele 2 triunghiuri reflectorizante sunt utile , trusa medicala este total inutila ! La orice accident nu este indicat sa incerci sa ajuti daca nu esti de specialitate , poti face mai rau pentru victime daca nu te pricepi . In al doilea rand , o „interventie ” cu dotarile din trusa este echivalent cu o „frectie la picior de lemn ” !

    • Esti prea radical. Trusa medicala din masina nu este chiar inutila. Ghid de turism fiind am folosit-o. La o cursa, un turist s-a taiat destul de grav la degetul mare de la picior cu hemoragie puternica. Fara cele cateva elemente din trusa medicala a autocarului, nu puteam dezinfecta locul taieturii si opri hemoragia. La spital a putut ajunge dupa mai bine de 6 ore cand a intrat in operatie. Medicul a spus ca fara primul ajutor primit dupa accident, riscul de infectie majora si de amputare a degetului erau greu de evitat.

  2. Ma, se pare ca atat de mare este ” foamea de bani la buget ” … incat, politzistii ( de la rutiera cel putin ) nu se mai ocupa de fluidizarea traficului rutier , de securitate si sigurantza rutiera ptr prevenirea accidentelor de circulatie si se ” leaga te toate maruntisurile astea „… care de fapt trebuie sa stea in atentia Statiilor de ITP , fiind ” echipamente ” pe care trebuie sa le aiba orice autovehicul in dotare si fara de care sa nu i se dea ITP-ul ! Chiar au ajuns politistii efectiv sa sicaneze oamenii pe drum, sa dea macar o amenda… ptr orice … amenda sa fie … ?! Mai… legea-i lege, dar efectiv am constatat ca soferii sunt opriti pe drum, doar ca sa fie amendati cu orice pretz si se mira ministerul de interne de ce oamenii sunt nervosi, de ce-i apostrofeaza lumea si de ce ” nu tine absolut nimeni ” cu ei ( nici macar pensionarii… care au lucrat in sistem … daca nu credeti, intrebati-i ) ! Foarte trist faptul ca am ajuns in situatia ca ” toata lumea, trebuie sa f*ta pe toata lumea ” … ??? Are dreptate antecomentatorul…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.