Evacuarea dejecţiilor fiziologice ale animalelor de companie de către posesorii acestora şi menţinerea curăţeniei pe domeniul public sunt îndatoriri civice şi, totodată, obligaţii legale. Nerespectarea acestora reprezintă un risc pentru sănătatea publică şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 200 şi 500 de lei.
De la începutul anului, Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, desfăşoară, în parcurile aflate în administrarea municipalităţii, acţiuni de prevenţie cu scopul conştientizării de către posesorii de animale de companie a obligaţiilor pe care le au în timpul plimbării patrupedelor pe domeniul public.
Potrivit Hotărârii C.G.M.B. 120/2010 cu privire la normele de salubrizare ale Capitalei, cât timp animalele de companie sunt pe domeniul public, stăpânii acestora trebuie să aibă asupra lor materialele necesare pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor. Mai mult, în timpul plimbării, câinii trebuie să fie menţinuţi în lesă putând fi lăsaţi liberi doar în spaţiile special amenajate şi îngrădite. Conform legii, câinii încadraţi în rasele agresive trebuie să poarte, obligatoriu, botniţă.
Până în prezent, în urma acţiunilor desfăşurate, agenţii Serviciului Poliţia Animalelor din cadrul D.G.P.L.C.M.B. au depistat şi sancţionat contravenţional peste 70 de persoane care îşi plimbau, în parc, animalele de companie fără lesă sau fără a deţine materiale pentru menţinerea curăţeniei. În plus, poliţiştii locali au controlat şi dacă sunt respectate prevederile legale privind identificarea şi înregistrarea câinilor în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpan (RECS), fiind verificate – cu ajutorul unui cititor special – peste 60 de animale.
Direcţia Generală Poliţia Locală şi Control a Municipiului Bucureşti atrage atenţia proprietarilor sau deţinătorilor de câini că, potrivit legii, au obligaţia de a-şi identifica animalele de companie prin microcipare.
Această operaţiune facilitează recuperarea animalelor pierdute şi, totodată, îi responsabilizează pe posesorii de animale. Nerespectarea reglementărilor privind identificarea şi microciparea câinilor constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.