Poliţia Locală din Bucureşti ar putea avea puteri sporite în lupta cu vânzătorii ambulanţi

Epoca vânzătorilor ambulanţi ar putea lua sfârşit. Primăria Capitalei vrea să dea puteri sporite poliţiştilor locali care vor avea voie să confişte marfa celor care comercializează la colţ de stradă. Edilii spun că amenzile nu funcţionează: de-a lungul timpului, au dat zeci de mii de sancţiuni care nu au fost plătite niciodată, aşa că devin găuri negre în bugetele locale.

De la flori, suveniruri, legume, fructe sau haine, pe toate le găseşti la colţ de stradă în Capitală. Vânzătorii de stradă, cu vechime, au deja locurile lor: pe arterele aglomerate, lângă pieţe sau în faţa gurilor de metrou. Radu vinde pe stradă de zeci de ani şi are clientela lui, în zona Obor.

Radu, comerciant: Am 30 de ani de când vând aici, pe aleea asta.

Reporter: De cât aţi vândut azi?

Radu, comerciant: Aproape de vreo 2.000 de lei.

Luna martie e mană cerească, pentru cei care prind loc în centru. Cei mai mulţi vin din alte oraşe ca să vândă la Capitală. Poliţia locală îi amendează în zadar. Primăria Sectorului 2 are de recuperat milioane de lei doar din amenzile date celor care vând ilegal, pe stradă.

Amenda pentru comerţul ilegal poate ajunge la 5.000 de lei

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Există o vorbă românească care spune prinde orbu, scoate-i ochii. Problema este că dacă le dăm amendă nu avem cum să le luăm banii de amendă pentru că ei nu au nimic pe numele lor si sunt colectionari de amenzi.

În curând, situaţia s-ar putea schimba: poliţiştii vor putea să le confişte marfa.

Alex, comerciant: Asta e un abuz, ce fac ei, e un abuz.

Ilie, comerciant: Vine poliţia te aleargă, pleci. Te amendează, pleci, mai fugi, mai te aleargă.

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2: Aș vrea să desființez acest mit al bătrânicii care creşte în curtea blocului patrunjel și care vine să vândă pe trotuar. Avem tarabe gratuite în pieţe unde ar putea să vândă. Nu vin acolo şi în general nu sunt bătrânici, sunt clanuri bine organizate.

Amenda pentru comerţul ilegal începe de la 500 de lei pentru persoane fizice şi ajunge la 5.000 de lei pentru persoane juridice.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati