Poliția Locală Sector 6, controale pentru a vedea dacă ambrozia este distrusă de proprietari

Acum este perioada de înflorire pentru ambrozie, care provoacă boli alergice, motiv pentru care Poliţia Locală Sector 6 anunță că face controale dese pe terenurile din apropierea zonelor locuite. Ambrozia trebuie eradicată de acum, în caz contrar, la finalul verii va elibera în aer polenul periculos.

De la începutul anului şi până la momentul de faţă, oamenii legii au transmis 107 somații pentru 70 terenuri posibil afectate de ambrozie.

După această etapă, se vor da avertismente şi sancțiuni. Acestea din urmă nu sunt mici deloc – până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice şi până la 20.000 pentru cele juridice.

„Anul acesta vara a venit de timpuriu, ne așteptăm ca polenizarea să se petreacă mai devreme, undeva la final de iulie, început de august. Combaterea ambroziei trebuie făcută pentru a reduce cantitatea de polen eliberată în aer şi, implicit, riscul de a ne îmbolnăvi”, spune Liliana Ilco, doctor biolog şi polițist local în cadrul Serviciului Protecția Mediului.

CALENDARUL COMBATERII AMBROZIEI

Potrivit legii, calendarul combaterii ambroziei arată astfel până la 20 mai se identifică terenurile posibil afectate;

până la 5 iunie se transmit somații către proprietarii acestor terenuri;

între 1-15 iulie se efectuează primul control pe teren. Dacă sunt constatate nereguli se sancționează cu Avertisment;

după 15 zile de la transmiterea Avertismentului, dacă nu s-au efectuat lucrări de curățare, autoritatea publică locală poate interveni pentru a le curăța, potrivit noilor modificări ale Legii 62/2018, recent intrate în vigoare. Acest lucru se va face pe cheltuiala proprietarului! Evident, cu amenzile de rigoare.

Experiența anilor trecuți a arătat că Giuleşti Sârbi este o zonă „sensibilă”. Sunt acolo câteva terenuri unde s-a constatat prezența ambroziei, din fericire nu în număr atât de mare ca în trecut.

Ambrozia este însă o plantă care crește foarte repede, mai ales în perioadele ploioase. De aceea, odată defrișate, pe multe suprafețe se creează un mediu propice pentru dezvoltarea ei. Acesta este motivul pentru care facem periodic reverificări.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati