Polițiștii Brigăzii Rutiere, în colaborare cu Fundația pentru „Siguranță Auto Copii” au desfășurat, joi, o activitate care a vizat creșterea gradului de conștientizare a participanților la trafic cu privire la riscurile la care se expun în situația în care nu utilizează centura de siguranță, respectiv nu folosesc dispozitivele de fixare în scaun atunci când transportă copii.
În cadrul acestei activități au fost purtate discuții cu conducătorii auto despre importanța utilizării centurii de siguranță și au fost oferite stiker autocolant „Bebe la bord”, flyere care conțin recomandări utile, date statistice, noțiuni de ordin legislativ, precum și un ghid complet de montare corespunzătoare a dispozitivelor de retenție.
Nnerespectarea obligației de a purta centura de siguranță se sancţionează cu 2-3 puncte amendă si 2 puncte penalizare, iar nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare, precum și nerespectarea condiţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă constituie contravenţie şi se sancţionează cu 4-5 puncte amendă si 3 puncte de penalizare.
Chiar dacă în unele cazuri centura de siguranță este considerată doar un obiect de decor al maşinii, vă asiguram că acest dispozitiv vă poate salva, la moment dat, viaţa. De fapt, centura împreună cu tetiera şi cu airbag-urile sunt menite ca, în cazul unei coliziuni frontale, laterale, din spate ori a unei răsturnări, să asigure o poziţie fixă în scaune a conducătorului auto şi a ocupanţilor, astfel încât leziunile produse, în special la nivelul capului şi coloanei vertebrale, să fie evitate.
Centurile nu sunt proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă. Folosirea centurii de siguranţă, în cazul unei coliziuni, creşte şansele de supravieţuire. Pentru a fi eficientă, trebuie utilizată corect, fără să fie răsucită sau trecută peste obiecte solide ori casabile purtate în buzunare (ochelari, pixuri etc.).
În același context Brigada Rutieră face următoarele precizări:
>Utilizarea centurii de siguranță trebuie să se realizeze chiar și pe distanțe scurte, în interiorul localităților.
>Dispozitivele de tip airbag sunt sisteme suplimentare de retenție care au eficacitate numai dacă centurile sunt cuplate corect.
>Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.
>Centura de siguranță trebuie ajustată astfel încât să stea bine întinsă (lipită de bust și bazin.