Poluare din București: Ministerul Mediului cumpără echipamente pentru monitorizarea calității aerului

Ministerul Mediului vrea să cumpere echipamente de monitorizare a calității aerului, necesare atât pentru a măsura nivelul de poluare, cât și pentru informarea oamenilor în legătură cu acest aspect. Vezi mai jos HARTA celor mai poluate orașe din România.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a lansat o licitație în Sistemul Electronic de Achiziții Publice(SEAP) pentru senzori și laboratoare de monitorizare a calității aerului în București și alte orașe mari, potrivit unui comunicat al instituției. Licitația e lansată în plină procedură de sancționare a României de către Comisia Europeană din cauza poluării masive.

Contractul pentru furnizare echipamentelor de monitorizare a calității aerului este evaluat la 11,7 milioane de lei, iar bugetul este asigurat din Fondul pentru Mediu, scrie G4Media.

Ce echipamente vrea să cumpere Ministerul Mediului pentru Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA):

– 30 de analizoare pentru monitorizarea automată a particulelor în suspensie, fracțiile PM10 și PM 2,5, pentru aglomerarea urbană București–Ilfov;

– 50 de senzori de monitorizare a calității aerului pentru aglomerarea urbană București-Ilfov;

– 4 autolaboratoare echipate cu aparatura necesară monitorizării calității aerului pentru aglomerările urbane București, Iași, Brașov, Bacău.

HARTA celor mai poluate orașe din România

Aplicație mobilă pentru cetățeni

Prin acest contract se va finanța dezvoltarea unei aplicații pentru telefoanele mobile, prin care cetățenii vor putea fi informați cu privire la măsurătorile de calitate a aerului în timp real.

Data limită de depunere a ofertelor pentru licitație este 18 ianuarie 2021.

„Cea mai mare parte din investiția în monitorizarea calității aerului va fi făcută în București. Capitala are deja un verdict al Curții Europene de Justiție pentru depășirile la concentrațiile de PM 10, dar și o procedură de infringement pentru depășirile concentrațiilor la NO2. Astfel, am decis ca numărul punctelor de măsurare a poluării din aerul Capitalei să crească de la 8, câte sunt în prezent, la 85. Această extindere va cuprinde și o rețea de 50 de senzori, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor devenind prima autoritate de Mediu din Europa care va deține o astfel de rețea”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati