Polițiștii bucureșteni fac nouă percheziții într-un dosar care vizează activitatea a două firme și a mai multor persoane fizice, care ar fi colectat, transportat, deversat și îngropat deșeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului, anunță Poliția Capitalei, potrivit Digi24.ro.
„Astăzi (marți – n.red.) polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Investigarea Criminalității Economice, sprijiniți de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare 9 mandate de percheziție, în București și județele Ilfov și Giurgiu, într un dosar penal privind săvârșirea unor infracțiuni ce aduc atingere mediului”, anunță Poliția Capitalei.
În noaptea de duminică spre luni, aplicaţiile care măsoară calitatea aerului din Bucureşti au înregistrat depăşiri extrem de mari ale cantităţilor de particule în suspensie, chiar şi de 10 ori peste maximul admis.
Ministrul Mediului a precizat că poluarea provine de la arderile necontrolate din Bucureşti şi din judeţul Ilfov.
Ministerul Mediului va verifica, până la finalul acestei săptămâni, toate sursele de poluare din zona București – Ilfov, iar operatorii care nu dețin echipamente pentru montorizarea calității aerului vor fi obligați să remedieze situația, a anunțat Costel Alexe, ministrul Mediului.
„Avem suspiciuni serioase legate de activități industriale care se desfășoară în Ilfov sau în București mai ales noaptea și în urma cărora se evacuează în atmosferă cantități ridicate de poluanți. Din analiza făcută astăzi, rezultă că în județul Ilfov sunt 46 de firme autorizate, iar în București – 69 și toate acestea desfășoară activități economice care includ procese de ardere”, a explicat ministrul la Digi24.
„Avem Gardă de Mediu pentru ca atunci când avem sesizări, fie din partea cetățenilor, fie informații, cum ar fi trebuit să avem, de la APM-uri, în acest caz, să verifice în timp real sau la sesizare dacă sunt operatori economici care respectă reglementările legale în vigoare. Și evident, trebuie să acționăm fără jumătăți de măsură: atunci când cineva a greșit, dincolo de sancțiune, să-i fie sistată activitatea până își intră în legalitate”, a arătat Costel Alexe.
Luni seara, și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat că a solicitat Inspecției Muncii să desfășoare, în paralel cu verificările efectuate de instituțiile din subordinea Ministerului Mediului, un control privind siguranța în muncă la firmele de mediu din București.