Pompierii recomandă credincioşilor care sărbătoresc Paştele Catolic sau Floriile Ortodoxe să fie atenţi la modul de amplasare a lumânărilor

Pompierii recomandă credincioşilor care sărbătoresc Paştele Catolic sau Floriile Ortodoxe să fie atenţi la modul de amplasare a lumânărilor şi candelelor în locuinţe pentru a evita producerea unor incendii, oferind şi sfaturi pentru preoţii care oficiază slujbele în această perioadă.

Purtătorul de cuvânt al IGSU, Marin Adrian, a făcut câteva recomandări pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite în acest sfârşit de săptămână:

* în locuinţă, amplasarea lumânărilor şi a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanţă de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice, spre exemplu într-o farfurie cu puţină apă;

* în nicio situaţie, nu se lasă lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate, iar lumânările trebuie stinse pe perioada somnului;

* nu se lasă lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor şi trebuie acordată o atenţie sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile privind modul de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situaţiile în care viaţa sau bunurile pot fi puse în pericol.

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor, pompierii îi sfătuiesc pe preoţi şi enoriaşi să ia următoarele măsuri:

* lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii hainelor sau a părului;

* evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;

* parcarea maşinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

În perioada sărbătorilor prilejuite de Paştele Catolic şi de Floriile Ortodoxe, peste 5.000 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie.

IGSU a anunţat că echipajele de pompieri, care încadrează aproape 3.800 de mijloace tehnice, sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor peste 500 echipaje SMURD, dintre care 322 echipaje încadrate de pompieri paramedici, 40 de unităţi de terapie intensivă mobilă (11 specializate în tratament nou născuţi), 42 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum şi 120 autospeciale pentru descarcerare.

Pe linie preventivă, pompierii vor derula activităţi de verificare la lăcaşurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanţi, precum şi la construcţiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acţiuni vor fi efectuate şi la unităţi turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice.

Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire vor urmări aspecte privind dotarea cu stingătoare, menţinerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la construcţiile bisericeşti şi hidranţii exteriori. AGERPRES

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati