Poșta Română, primul oficiu poștal adaptat persoanelor nevăzătoare – FOTO

Primul oficiu poştal din România prevăzut cu un sistem destinat persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere este amplasat în Bucureşti, iar iniţiativa a aparţinut Companiei Naţionale „Poşta Română” (CNPR), în parteneriat cu Asociaţia Framinor şi Asociaţia Alfabetul Scripor, anunță instituția într-un comunicat de presă.

Proiectul-pilot, unic în România, este implementat în cadrul Oficiului Poştal nr. 39, situat în zona Iancului din Capitală, şi, potrivit directorului general al Poştei Române, Valentin Ştefan, sistemul ar urma să fie implementat la nivel naţional.

„Ne bucură faptul că putem aduce beneficii celor cu deficiențe de vedere și că putem contribui, într-o mică măsură, la ușurarea vieții acestora. Încă o dată, Poșta Română își demonstrează rolul social și își arată sprijinul pentru persoanele vulnerabile, contribuind prin acest parteneriat la incluziunea socială și la înlăturarea barierelor de mobilitate pentru nevăzători”, a declarat Valentin Ștefan, Directorul General al Companiei Naționale Poșta Română.

OP București 39 este situat în Șoseaua Iancului nr. 5-7, sector 2, București, o zonă frecventată de persoane cu deficiențe de vedere, aflându-se în proximitatea Asociației Nevăzătorilor din România.

Acțiunea de astăzi este un proiect-pilot urmând ca, în funcție de interesul acordat și de cerințele clienților cu astfel de nevoi, să fie adaptat și la alte oficii poștale cu sistemul Step-Hear.

Sistemul Step-Hear constă într-o aplicație care se descarcă gratuit în telefonul mobil și care, în momentul în care se interconectează cu senzorii instalați în oficiul poștal, va comunica un mesaj audio pre-înregistrat care conține toate informațiile necesare deplasării și accesibilității clienților. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere se vor putea descurca singure în interiorul oficiilor poștale, doar folosind această aplicație.

Tot în cadrul Oficiului Poștal București 39, Asociația Alfabetul Scripor a oferit gratuit mai multe dispozitive pentru persoanele nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere:

  • felicitări tactilo-vizuale tipărite în alfabetul limbii române, alfabetul Braille și în alfabetul tactil al culorilor – Scripor;
  • etichete de uz general, tipizate, cu reprezentarea tactilo-vizuală a culorilor (pot fi folosite pentru identificarea culorilor ouălor de Paști, a globurilor de Crăciun, pentru documente sau accesibilizarea electrocasnicelor, etc);
  • jocul tactil Alb & Negru;
  • kituri de tastatură în alfabetul Braille;
  • kituri pentru accesibilizarea ascensoarelor;
  • planșe cu alfabetul Braille și alfabetul culorilor;
  • cecograme – acestea sunt trimiteri poștale prezentate deschise, însemne pe hârtie specială destinate doar pentru folosința nevăzătorilor, care se admit gratuit în oficiile poștale dacă sunt expediate ca trimiteri neînregistrate şi în sistem Neprioritar.

Toate acestea vor fi vândute în curând și în oficiile poștale.

Alfabetul Scripor este, de fapt, alfabetul tactil al culorilor – un concept bazat pe extinderea alfabetului Braille. Aceasta permite fiecărei persoane cu deficiențe de vedere să citească, să scrie, să înțeleagă, să-și amintească, să diferențieze și să identifice culorile în mod eficient.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati