Toţi câinii Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv câinii eroi trimişi să salveze victimele prinse sub dărâmături în urma unor cutremure, sunt antrenaţi într-una dintre cele mai mari şcoli de profil din Europa, situată în Pădurea Dumbrava Sibiului, la marginea municipiului. Aici se află Centrul Chinologic, singurul de acest fel din România, scrie Agerpres.ro.
Anual, 200 de câini ies pe porţile şcolii speciale de dresaj de la Sibiu, gata pregătiţi să facă faţă muncii din Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Câinii pregătiţi la Sibiu în salvarea de victime după cutremure sunt din rasele Ciobănesc german, Ciobănesc belgian şi Rottweiler.
„La această specializare de căutare-salvare sunt folosite mai multe rase, pot fi folosite şi din alte rase în funcţie de cel care pregăteşte echipa, de abilităţile specifice rasei respective, dar în general predomină Ciobănescul belgian şi Ciobănescul german. Sunt calităţi selecţionate de rasă de-a lungul timpului, adică au fost rase create special pentru serviciu, pentru a fi folosite în misiuni, câinii utilitari, pentru a ajuta oamenii, pentru a fi dresaţi mai uşor, cât şi pentru a face faţă mai uşor mediului de lucru în care sunt folosiţi aceşti câini”, a declarat pentru AGERPRES comisar şef de poliţie Daniel Căpriţă, de la Centrul Chinologic din Sibiu.
Potrivit şefului Catedrei de dresaj şi pregătire tactică din cadrul Centrului Chinologic Sibiu, este nevoie de un antrenament special, care durează cel puţin patru luni, ca un câine să înveţe, împreună cu conducătorul lui, cum să salveze un om prins sub dărâmături.
„Durează patru luni aceste cursuri de specializare într-o anumită categorie de serviciu, depinde foarte mult de conducător, de om, care trebuie să aibă pasiune pentru a lucra cu câinele de serviciu, să-i placă ceea ce face, să depună eforturi, să treacă şi peste anumite neplăceri legate de munca efectivă, adică de intemperii, de mediul de lucru foarte dificil. Vă daţi seama, la căutare-salvare urbană lucrezi tot în dărâmături, este un ambient identic cum este într-un cutremur, deci nu este un mediu chiar aşa uşor sau atractiv. Şi pe lângă capacităţile omului, intervin şi abilităţile câinelui de serviciu de a face faţă şi a răspunde acestor provocări”, a subliniat sursa citată.