Prelevare multi-organ şi multi-ţesut în Spitalul Universitar de Urgenţă „Dr. Carol Davila”

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat astăzi o prelevare multi-organ şi multi-ţesut, de la o pacientă declarată în moarte cerebrală, transferată la sfârşitul anului trecut (20.12.2019) de la Institutul de Boli Cerebrovasculare Prof. dr. Vlad Voiculescu (IBCV).

Pacienta a fost supusă, imediat după transfer, unei proceduri angiografice cerebrale pentru embolizarea dilataţiei anevrismale, procedură realizată în cadrul Compartimentului de angiografie şi cateterism cardiac, de echipa medicală constituită din maior medic dr. Sebastian Botezatu, medic primar Radiologie şi imagistică medicală, şeful Compartimentului şi căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar ATI. Evoluţia postintervenţie a fost una nefavorabilă, cu deteriorarea rapidă a stării neurologice, conducând către un prognostic nefavorabil.

Astfel, în data de ianuarie, se formulează, de către echipa medicală multidisciplinară care avea în îngrijire pacienta aflată în stare critică în Secţia ATI, diagnosticul de moarte cerebrală, conform protocoalelor naţionale în vigoare. În data de 09.01 a.c, ora 11.00 se declară moartea cerebrală (exitus) şi, în urma discuţiilor purtate cu familia, se decide donarea de organe, pe baza acceptului primit.

În dimineaţa acestei zile, respectiv la ora 04.20, se intră în Blocul operator al Secţie Chirurgie generală pentru prelevarea de organe. Clamparea aortei s-a realizat la ora 07.00, acesta fiind momentul la care s-au demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant ANT, de către echipe medicale specializate de la: Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat); Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii; SUUMC, Secţia Clinică de Oftalmologie şi Secţia Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă medicii, pentru recoltarea de cornee şi de piele.

Echipa ATI care a asigurat suportul vital necesar întregii proceduri a fost condusă de căpitan medic dr. Bogdan Sorel Petre, medic primar AT, fiind compusă din: Andreea Şerbu, Cristina Filimon, Darius Morlova şi Bogdan Constantinescu, medici rezidenţi ATI.

După prelevare, rinichii şi ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, în timp ce pentru cornee se iau în calcul două cazuri medicale, aflate de aproximativ 2-3 ani pe lista de aşteptare a specialiştilor Secţiei Clinice Oftalmologie din spitalul nostru, pacienţi nevăzători, cu distrofie corneeană.

În situaţia în care corneea se va dovedi că este viabilă pentru transplant (nu prezintă leziuni sau afecţiuni din sfera oftalmologică), ambele operaţii vor fi realizate de locotenent colonel medic Asistent universitar dr. Laura Macovei, Coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat de către SUUMC.

Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut, realizată în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, a avut loc în data de 8 decembrie 2015.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati