Premieră expoziţională la Muzeul Dr. Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul să participe la vernisajul expoziţiei „Sub însemnul regalităţii: Fotografiile unei tinere principese”, eveniment care va avea loc vineri, 12 august 2022, ora 18.00, la Muzeul de Artă Populară Nicolae Minovici, în Sala de Conferinţe.

Acest proiect expoziţional are o poveste interesantă. În Capela Muzeului Minovici au fost expuse 11 fotografii cu tânăra Principesă, poziţionate de colecţionarul şi medicul legist Nicolae Minovici într-un cadru de însemnătate spirituală. Fotografiile Mariei din Capela vilei-muzeu o reprezentau în ipostaze apropiate de portretul ctitoricesc întâlnit în pictura murală a bisericilor ortodoxe, de pildă, ţinând în mâini macheta mănăstirii Curtea de Argeş (prefigurând, într-un fel, îmbrăţişarea de mai târziu a religiei ortodoxe a poporului său). Imaginile au fost îndepărtate în timpul regimului comunist din ramele în care fuseseră expuse de colecţionar, rame situate la nivelul unui divan de lemn încărcat cu icoane şi cădelniţe, azi rămase goale. Ca urmare a operaţiunii ideologiei comuniste de ştergere a urmelor regalităţii, imaginile nu mai există în patrimoniul muzeului Minovici.

Prin recuperarea şi expunerea seriei de fotografii realizate de Franz Mandy, fotograful Curţii Regale, se conturează o încercare de a reprivi o parte esenţială a formulei expoziţionale gândită de Nicolae Minovici. Reproduceri după imaginile care au dispărut, prin gestul aproape iconoclast al regimului comunist, sunt oferite publicului pentru a fi reprivite. Expoziţia nu îşi propune o simplă „readucere la normal” şi o corectare a gestului invaziv, dimpotrivă, pune în prim plan şi subliniază efectul devastator al acestuia. Recuperarea vizează nu doar un aspect esenţial al expunerii originale, cât şi a imaginii în epocă a Principesei Maria şi, ulterior, a „Reginei tuturor românilor”.

Expoziţia aduce în discuţie teme legate de patronajul artistic, gustul pentru artele decorative şi decor interior al Reginei Maria, accentul fiind pus cu precădere asupra perioadei de început de secol. Promovarea portului popular românesc şi a artelor noastre tradiţionale a fost strategia Casei Regale pentru formarea şi întărirea legăturii cu poporul de adopţie, dar şi pentru încercarea de a clădi o economie şi o industrie casnică cu rădăcini autohtone. Prin prisma personalităţii creative, Maria a fost în mod natural atrasă de arta decorativă, implicit de arta populară a românilor, pe care a sprijinit-o şi colecţionat-o deopotrivă. La centenarul Încoronării de la Alba Iulia, ne amintim de personalitatea Reginei Maria, în special prin prisma anilor de acomodare şi de formare a celei care avea să devină o figură emblematică pentru istoria României.

Curatori: Mădălina Manolache şi Ionuţ Banu, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici – Muzeul Municipiului Bucureşti.

Expoziţia „Sub însemnul regalităţii: Fotografiile unei tinere principese la Muzeul Nicolae Minovici” va putea fi vizitată la sediul muzeului, situat pe Strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 1, până pe data de 27 noiembrie 2022, conform programului: miercuri-duminică, 10.00-18.00 (17,30 ultima intrare).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati