Premieră în România: Test de salivă pentru diagnosticarea endometriozei

Un test genetic inovator bazat pe salivă pentru diagnosticarea endometriozei este disponibil pentru prima dată în România.
• 1 din 10 românce aflate la vârsta fertilă suferă de endometrioză, dar boala este frecvent subdiagnosticată;
• Se estimează că este nevoie, în medie, de 8-12 ani ca o femeie care suferă de endometrioză să primească diagnosticul corect;

Femeile care se confruntă cu infertilitatea au o probabilitate de 30-50% de a suferi de această afecţiune.

Testul genetic de salivă inovator, neinvaziv, prin intermediul căruia poate fi depistată endometrioza, este introdus de reţeaua Regina Maria. Testul utilizează secvenţierea de ultimă generaţie a microARN-urilor şi inteligenţa artificială, având o acurateţe superioară metodelor tradiţionale de diagnostic.

Deşi boala poate începe în adolescenţă, este mai frecventă la femeile între 25 şi 35 de ani. În timp ce unele paciente pot avea o varietate de simptome, în cazul altora, boala nu este identificată decât în momentul unui consult de fertilitate.

„Endometrioza este o afecţiune cronică, în care un ţesut similar cu mucoasa uterină creşte în afara uterului, provocând durere, inflamaţie, sângerări şi, uneori, infertilitate. În timpul menstruaţiei, leziunile de endometrioză pot reacţiona la variaţiile hormonale, declanşând un tablou simptomatic polimorf, inclusiv durere pelvină cronică, durere în timpul menstruaţiei, infertilitate, oboseală cronică şi nu numai. Există, însă, şi forme de endometrioză silenţioase, în care pacientele sunt asimptomatice şi în cazul cărora diagnosticul de endometrioză este pus doar în timpul unui consult pentru infertilitate. Femeile care se confruntă cu infertilitatea au o probabilitate de 30-50% de a avea endometrioză”, explică dr. Voicu Simedrea, medic primar obstetrică-ginecologie.

Testul are o sensibilitate de 97,4% şi o specificitate de 93,5% în detectarea endometriozei şi poate fi făcut doar la indicaţia medicului specialist. Nu înlocuieşte investigaţiile imagistice necesare în astfel de cazuri, cum ar fi RMN-ul cu protocol de endometrioză.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati