Premiera spectacolului HENRIC AL IV-LEA de Luigi Pirandello, la Teatrul Odeon

Teatrul Odeon are plăcerea să anunţe premiera spectacolului Henric al IV-lea de Luigi Pirandello.

În timpul unei partide de călărie, un tânăr costumat în Henric al IV-lea suferă un accident în urma căruia rămâne cu ideea fixă că el este realmente Henric al IV-lea, împăratul german din evul mediu. Timp de 20 de ani, cei din anturajul lui, îi întreţin această iluzie. Dar o întâlnire neaşteptată îi dezvăluie acestuia o revelaţie. Va reuşi să-şi smulgă masca de nebun sau va rămâne pentru tot restul zilelor falsul Henric al IV-lea?

„Cel mai disperat, cel mai tragic dintre personajele lui Pirandello.” (Leone de Castris)

„Eroul tragediei vieţii care n-a putut fi trăită.” (Adriano Tilgher)

„Henric al IV-lea este omul în care pot să se recunoască toate personajele pirandelliene.” (Luigi Baccolo)

„Pirandello nu a arătat niciodată tragedia fiinţei umane cu mai multă putere decât în această piesă.” (Domenico Vittorini)

„Henric al IV-lea şi Hamlet, amândoi trăiesc tragedia descoperirii adevărului şi a prăbuşirii iluziilor.” (Ileana Berlogea)

Luigi Pirandello (1867 – 1936) a fost prozator, teoretician, dramaturg de prestigiu mondial în perioada interbelică şi a exercitat o influenţă covârşitoare asupra teatrului contemporan.

Scrisă în 1921, piesa a avut premiera în România în 1926, în regia lui Victor Ion Popa, la Teatrul Naţional din Cernăuţi. A mai fost montată de Lucian Giurchescu (cu George Constantin), Dominic Dembinski (cu Adrian Pintea), Liviu Ciulei (cu Marcel Iureş), Victor Ioan Frunză (cu Attila Balasz).

Pentru Marius Stănescu rolul lui Henric al IV-lea înseamnă a IV-a colaborare a acestuia cu regizorul Vlad Cristache şi a IV-a întâlnire cu un text de Luigi Pirandello.

Primele reprezentaţii vor avea loc pe 22 şi 23 mai, de la ora 19.00, la sala Majestic.

Preţ bilete: cat. I – 40 lei, cat. II 20 lei

Spectacolele se vor desfăşura în condiţii de siguranţă sanitară (dezinfectarea sălii, obligativitatea purtării măştii şi a respectării distanţei dintre spectatori etc.), în conformitate cu reglementările în vigoare. Capacitatea sălii va fi redusă la 50%.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati