Premierul – către primarii nemulțumiți de alocarea banilor din Fondul de rezervă: Să reducă din salarii, să vedem un efort acolo și după, pentru restul bugetului, vom suplimenta

În cadrul conferinţei de presă susţinută de premierul interimar Florin Cîțu, întrebat în legătură cu demersul mai multor primar de a cere în instanța de contencios administrativ, prin acțiuni separate, anularea Hotărârii de Guvern privind alocarea sumelor din Fondul de rezervă aflat la dispoziția primului ministru către unitățile administrativ-teritoriale din țară, acesta le-a transmis ”să reducă din salarii, să vedem un efort acolo și, bineînțeles, restul bugetului va veni și va suplimenta.”

Reporter ecopolitic.ro/newsbucuresti.ro: Mai mulți primari din țară dau în judecată, de fapt, atacă hotărârea de guvern privind alocarea fondurilor din Fondul de Rezervă al Guvernului.

Florin Cîţu: ”Am explicat și l-am rugat pe ministrul Cseke să vină cu explicații. Cererile pentru nevoile primarilor într-un an dificil sunt de aproape 11 miliarde de lei; fondul de rezervă avea doar un miliard. Înțeleg că s-au făcut compensări în funcție de ce s-a întâmplat.

Din trei surse s-au dat primăriilor bani anul acesta. Şi acum eu știu că primăriile toate cer bani, dar până la urmă ar trebui să ne uităm și la partea cealaltă, cu cât au redus cheltuielile anul acesta și cum au gestionat ei propriile cheltuieli și administrative ca să facă rost de bani. Dar, revenind la partea despre care spuneți dvs.: în rectificarea bugetară au fost alocate resurse către primării printr-o formulă.

Acele resurse s-au dus mai mult către acele primării care aveau o colectare proastă; după aceea, au fost alocate resurse din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului pentru calamități. S-au dus acolo unde au fost cereri pe calamități – deci s-au dat în toate localitățile unde au fost cereri, celelalte nu au primit nimic.

  • La ultima, s-a alocat în funcție de niște criterii pe care le-au trimis prin prefecți către primării și apoi au venit înapoi banii. Acestea sunt criteriile, sunt transparente, sunt pentru toată lumea.

Referitor la termie, am spus și spun: da, şi acolo ne vom ocupa de această situație, dar trebuie să fie o soluție unitară, pentru toate UAT-urile care au cu termie, nu doar pentru un UAT din orașul X sau orașului Y; trebuie să fie pentru toate UAT-urile o soluție unitară, care, bineînțeles, va însemna resurse de la bugetul de stat.

  • Deși, dacă suntem onești, ar trebui să ne uităm la aceste primării cum și-au gestionat bugetul până acum și ce economii au făcut în acest an, că este ușor să vii să ceri de la buget acum bani – și vom avea resurse să dăm, pentru că avem această creștere economică – dar aș vrea să văd ceea ce eu am cerut de la început: și o reformă în aceste instituții, să vedem acolo unde sunt salarii plătite, dar primăria nu are măcar nici venituri să-și plătească salariile.

Cum poate acea primărie să-și justifice activitatea dacă din veniturile pe care le are nu poate nici măcar să-și plătească salariile? Măcar să reducă din salarii, să vedem un efort acolo și, bineînțeles, restul bugetului va veni și va suplimenta.”

Reporter ecopolitic.ro/newsbucuresti.ro: Dar ei invocă faptul că majoritatea sunt de la PSD.

Florin Cîțu: Nu. Asta, să știți, criteriile politice nu au nicio legătură. Vă spun că asta nu intră în calcul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati