Premierul Cîţu anunţă modificarea Legilor salarizării şi pensiilor

0
156

Premierul Florin Cîţu a anunţat luni modificarea legilor salarizării şi pensiilor, acest lucru fiind discutat într-o şedinţă a coaliţiei de guvernare.

„Ministerul finanțelor publice finalizează astăzi discuţiile cu ordonatorii de credite, deci ar trebui să avem la finalul zilei de astăzi o propunere de buget cât de cât aproape de ceea ce îmi doresc eu şi cred că este un buget bun pentru a susţine creşterea economică în 2021. (…) Pensiile, costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, de la majorarea de pensii de anul trecut. Aici, vă daţi seama, deja avem… 8 miliarde înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creştere la alocaţii, creşterea de anul trecut plus creşterea de anul acesta, încă aproape 3 miliarde; vorbim de 1,1% din PIB suplimentar faţă de ceea ce aveam anul trecut la buget, deci cheltuieli în plus faţă de anul trecut. De aici pornim construcţia bugetului anul acesta – pe legislaţia în vigoare, bineînţeles”, a declarat Cîţu la Parlament.

El a precizat că Guvernul se uită la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilităţii finanţelor publice în România.

“Vorbim de legea salarizării unitare, care a pornit şi a fost prezentată public ca o lege care elimină inechităţile din administraţia publică şi a creat mai multe probleme prin tot felul de excepţii care au apărut în ultimii ani. Ştiţi bine că atunci când a fost prezentată această lege se spunea că preşedintele României are salariul cel mai mare şi de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este aşa, preşedintele României nu mai are salariul ce mai mare, şi trebuie să reanalizăm această lege a salarizării”.

„Legea pensiilor – această coaliţie a spus din primul moment: vrem să avem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Şi atunci, bineînţeles că sunt două legi la care lucrăm şi forma finală o vom vedea în perioada următoare. (…) Vom vedea dacă suntem gata cu o nouă lege a pensiilor în această perioadă şi putem să o aplicăm până atunci. Dar bugetul, bineînţeles, se construieşte pe legislaţia în vigoare”, a adăugat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.