Premierul Florin Cîțu, întrevedere cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Prim-ministrul Florin Cîțu a avut vineri, la Bruxelles, o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la instituțiile europene.

Cei doi au abordat aspecte relevante în raport cu agenda Uniunii Europene, cu accent pe gestionarea crizei generate de pandemia de COVID-19, procesul de redresare economică şi obiectivele în ce privește lupta împotriva schimbărilor climatice şi tranziția digitală.

Cu referire la gestionarea pandemiei de COVID-19, prim-ministrul României a reafirmat importanța menținerii unei abordări coordonate la nivel UE în contextul situației epidemiologice curente de la nivel european și internațional, mai ales pe fondul riscurilor generate de mutațiile virusului, și a salutat eforturile de coordonare realizate de Comisie, sub conducerea președintelui Ursula von der Leyen.

Premierul român a prezentat, de asemenea, stadiul derulării campaniei de vaccinare la nivel național, care plasează România pe unul dintre primele locuri între statele membre.  În același timp, a exprimat încrederea că noile angajamente asumate de furnizorii de vaccinuri vor fi respectate, pentru a permite derularea, în bune condiții, a campaniilor de vaccinare. Președintele Comisiei a mulțumit pentru decizia României de a dona până la 200 de mii de doze de vaccin Republicii Moldova.

În ceea ce privește procesul de redresare economică, premierul a prezentat eforturile de finalizare a Planului Național de Redresare și Reziliență, accentuând importanța investițiilor în infrastructură, inclusiv din perspectiva contribuției la tranziția ecologică și digitală. A mulțumit Comisiei pentru cooperarea cu instituțiile naționale responsabile de elaborarea Planului, precizând că acesta va fi înaintat Comisiei în perioada stabilită în documentele programatice. La rândul său, președintele Comisiei a salutat contactele strânse dintre reprezentanții Guvernului și cei ai Comisiei din această perioadă pe tema finalizării PNRR.

De asemenea, premierul Florin Cîțu a menționat prioritatea acordată de România îndeplinirii recomandărilor Comisiei Europene în vederea finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare și a evocat dialogul constant şi cooperarea strânsă pe acest subiect cu Comisia. De asemenea, a reiterat obiectivul prioritar al României de aderare la spațiul Schengen. Președintele Comisiei a menționat aprecierea pentru determinarea Guvernului privind finalizarea MCV, precum și susținerea puternică pentru aderarea României la spațiul Schengen.

Totodată, prim-ministrul României a solicitat sprijinul președintelui Comisiei Europene pentru o prezență română extinsă în cadrul structurilor de conducere de la nivelul instituțiilor europene, inclusiv în cadrul serviciilor Comisiei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati