Premierul palestinian acuză Israelul că a comis un „genocid” în Fâșia Gaza

0
203

Premierul palestinian Mohammed Shtayyeh a acuzat vineri Israelul că a comis un „genocid” în Gaza, bombardată de armata israeliană în războiul împotriva mişcării islamiste Hamas, care controlează Fâşia Gaza, relatează AFP.

„Poporul nostru din Gaza este supus unui genocid, iar Gaza a devenit o zonă sinistrată”, a spus Shtayyeh în cadrul unei conferinţe de presă la Ramallah, în Cisiordania, la şapte zile după un atac masiv al Hamas în Israel, la care statul evreu a răspuns cu lovituri aeriene asupra Fâşiei Gaza.

Pe de altă parte, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a declarat că atacul lansat de mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Israel nu justifica distrugerea Gazei.

„Nimic nu poate justifica atacurile oribile pe care le-a suferit Israelul weekend-ul trecut”, însă „aceste atacuri nu pot justifica distrugerea Gazei”, a declarat CICR într-un comunicat, în timp ce Israelul pregăteşte o ofensivă în acest teritoriu.

Israelul a ordonat vineri evacuarea „tuturor civililor” din oraşul Gaza în termen de 24 de ore „pentru propria lor siguranţă şi protecţie”.

CICR consideră că aceste „instrucţiuni date de autorităţile israeliene (…), împreună cu asediul complet (al Gazei), care îi privează (pe locuitori) de hrană, apă şi electricitate, nu sunt compatibile cu dreptul internaţional umanitar”.

„Atunci când puterile militare ordonă oamenilor să-şi părăsească locuinţele, trebuie luate toate măsurile posibile pentru a se asigura că populaţia are acces la produse de bază, precum hrană şi apă, şi că membrii aceleiaşi familii nu sunt separaţi”, afirmă organizaţia, cu sediul la Geneva.

Populaţia din Gaza nu are „un loc sigur în care să meargă”, explică CICR, şi mulţi oameni, inclusiv persoanele cu dizabilităţi, bătrânii şi bolnavii, „nu vor putea să-şi părăsească casele”, a subliniat organizaţia.

Sursa: AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.