Premierul Viorica Dăncilă: Vreau sancțiuni drastice pentru criminali, violatori și pedofili. Voi da OUG

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, joi, la două săptămâni de la primul apel al Alexandrei la 112, că va da o OUG care să înăsprească pedepsele pentru violatori, pedofili şi criminali. Premierul promite şi alte măsuri care ar urma să prevină tragedii cum sunt cele de la Caracal.

„Tragedia de la Caracal ne-a adus în față imaginea unei cruzimi inimaginabile care ne-a arătat foarte limpede că împotriva criminalității trebuie să ducem un adevărat război. Ne-a arătat că trebuie să schimbăm legi, reguli, oameni din funcții, atitudini. Nu am ezitat nicio secundă să fac schimbările necesare în aceste două săptămâni și nu voi ezita nici de acum înainte. Așa cum știți, am demis întreaga conducere a instituțiilor responsabile și, mai departe, pe toți cei ce au gestionat atât de greșit acest caz. Există anchete în desfășurare pentru modul în care acești oameni au acționat”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, pe Facebook.

Viorica Dăncilă a afirmat că vor exista sancţiuni pentru cei vinovaţi.

„Vor fi sancționați, fiecare, pentru orice eroare dovedită, așa încât să rămână cei care își fac bine meseria, cei pentru care primează interesul cetățeanului. Sunt mulți profesioniști și oameni dedicați în acest sistem. Să nu ne pierdem încrederea în ei și în instituțiile pe care le reprezintă! Pentru că instituțiile statului trebuie să rămână puternice. Este obligatoriu pentru orice stat european, pentru orice democrație consolidată”, a adăugat premierul.

Premierul a afirmat că va adoptat  pachetul de 14 măsuri  privind sistemul 112, menit să crească eficienţa timpilor de răspuns în situații critice.

„Simultan, am lansat în dezbatere publică un proiect de lege care aduce modificări esențiale pentru îmbunătățirea modului în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora. Vom lansa în următoarele săptămâni platforma Guvernului pentru ordine și siguranță, punct central de informare și dialog pe aspecte ce țin de respectarea legii și siguranța românilor”, se arată în postarea premierului.

Potrivit Vioricăi Dăncilă, Ministerul Justiției a demarat o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave și va aduce propuneri de modificare a legii, inclusiv pentru înăsprirea pedepselor.

„În calitate de prim-ministru, voi da ordonanțele de urgență necesare și voi trimite adrese către președinții celor două camere ale Parlamentului pentru convocarea în sesiune extraordinară. Aceste modificări legislative trebuie dezbătute și implementate imediat! Îmi asum să fac acest lucru. Și vă mai promit un lucru: Am spus că vreau sancțiuni drastice pentru criminali, violatori și pedofili. Voi da o ordonanță de urgență pentru instituirea pedepsei cu închisoarea pe viață, respectiv înăsprirea pedepselor pentru aceste fapte”, a precizat Dăncilă.

Viorica Dăncilă a afirmat că are „zero toleranță pentru lipsa de umanitate și lipsa de respect față de cetățean,(…) pentru greșeli – de la atitudini lipsite de responsabilitate și profesionalism, la erori de procedură și nerespectarea legii”.

„Eu nu pot să accept ca în mandatul meu de prim-ministru românii să se teamă! Vom reforma acest sistem, vom corecta de urgență tot ceea ce este greșit și vom institui mecanismele de prevenție pentru ca tragedii precum cea de la Caracal să nu mai aibă loc vreodată”, a conchis premierul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati