Președintele Colegiului Medicilor din București: Îmi prezint scuze faţă de pacienţi şi opinia publică pentru situaţiile în care anumiţi medici au greşit

Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), Cătălina Poiană, spune că 2020 este anul de reconstrucţie al relaţiei de încredere dintre medic şi pacient în sistemul de sănătate românesc. Ea își cere scuze faţă de pacienţi şi opinia publică pentru situaţiile în care anumiţi medici au greşit.

„Medicul este şi trebuie să reprezinte un stâlp al societăţii, un reper de încredere, onestitate şi corectitudine. De altfel aceste valori trebuie să definească şi relaţia dintre medic şi pacientul său, pentru că nu trebuie să uităm că un sistem medical înseamnă deopotrivă şi medici şi pacienţi. Această relaţie trebuie să se bazeze pe respect reciproc.

Avem medici responsabili, oameni dedicaţi profesiei medicale, care îşi fac datoria cu implicare, competenţă şi corectitudine. Îmi exprim speranţa că, împreună cu dumneavoastră – corpul medical – vom putea dezvolta şi consolida încrederea care trebuie să stea la baza relaţiei cu pacienţii noştri.

Îmi pare rău şi în calitate de presedinte al CMMB îmi prezint scuze faţă de pacienţi şi opinia publică în general, pentru situaţiile în care anumiţi medici au greşit sau nu au avut un comportament adecvat. Cu transparenţă şi responsabilitate putem să schimbăm anumite lucruri care nu merg astăzi bine. Nu trebuie însă să generalizăm această situaţie. Avem medici profesionişti, dedicaţi profesiei medicale, medici corecţi şi responsabili.

România are nevoie de medici, medicii au nevoie de încrederea pacienţilor, a societăţii în general şi doar împreună medici şi pacienţi putem să reconstruim şi consolida încrederea, bineînţeles cu practicarea unui act medical corect, cu respectarea protocoalelor şi a procedurilor aplicabile. Nu trebuie însă să uităm că medicul profesează, iar pacientul este tratat într-un concept ce se numeşte sistem medical, iar de foarte multe ori, lucrurile depind de infrastructură, dotare şi nu doar de medic.

România are nevoie de medici bine pregătiţi. Mesajul meu se îndreaptă şi către tinerii medici. În 2019, am avut cel mai mare număr de tineri care au intrat în examenul de rezidenţiat – am fost acolo în timpul examenului, i-am văzut – şi sper ca această importantă resursă umană să aleagă să rămână în ţară sau să se întoarcă aici după stagii de perfecţionare în străinătate. Iar sistemul de sănătate să le ofere condiţii de lucru moderne şi un mediu de lucru profesionist.

La începutul anului 2020 doresc să transmit un mesaj de consideraţie pentru toţi profesioniştii din sistemul de Sănătate, cu precădere către membrii Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti , care reprezintă cel mai mare număr de medici înscrişi într-un colegiu teritorial”, a transmis șefa CMMB.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati