Preşedintele Georgiei, la Palatul Parlamentului. Discuții cu Alina Gorghiu și Marcel Ciolacu – VIDEO/FOTO

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au avut, marți, o întrevedere comună cu președintele Republicii Georgia, Salome Zourabichvili, cu ocazia vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în țara noastră la invitația Președintelui României.

Discuțiile din cadrul întrevederii s-au axat pe prioritățile agendei bilaterale și evoluțiile la nivel regional și internațional, pe fondul invaziei Federației Ruse în Ucraina, potrivit unui comunicat de presă.

Președintele interimar al Senatului a salutat semnarea Declarației comune privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia, în contextul aniversar, în acest an, a 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice.

Cu acest prilej, Alina Gorghiu a exprimat apreciere pentru dinamica favorabilă a relațiilor bilaterale, manifestând interes pentru intensificarea dialogului parlamentar și a cooperării concrete. În context, partea română a arătat importanța poziției strategice a României și a Georgiei ca noduri esențiale în conectarea Europei cu Asia.

”Înaltul demnitar român a felicitat partea georgiană pentru recunoașterea perspectivei europene a Georgiei la Consiliul European din luna iunie, reiterând disponibilitatea României de a sprijini Georgia în realizarea reformelor necesare pentru obținerea statutului de stat candidat la aderarea la UE.”, mai spune sursa citată.

 

Alina Gorghiu a subliniat angajamentul statului român de a continua sprijinul oferit Georgiei pe parcursul de aderare la NATO, menționând faptul că România va prelua, de la 1 ianuarie 2023, alături de Regatul Unit, responsabilitățile Ambasadei Punctului de Contact NATO la Tbilisi, pe o perioadă de doi ani (2023 – 2024).

De asemenea, a felicitat partea pentru progresele înregistrate de Georgia ca stat partener aspirant, precum și pentru contribuțiile solide la misiunile aliate, dovedind că Georgia acționează ca un stat aliat de facto.

  • În context, înaltul demnitar român a evidențiat că România continuă să-și crească contribuția la NATO pe mai multe niveluri, acționând ca factor de securitate și stabilitate, arătând că, la inițiativa președintelui Klaus Iohannis, bugetul pentru apărare va fi majorat de la 2% la 2,5% în 2023.

Președintele interimar al Senatului a atras atenția asupra campaniei de dezinformare desfășurată de Federația Rusă, accentuată pe fondul aspirațiilor europene și euro-atlantice ale Georgiei.

Alina-Ștefania Gorghiu a arătat importanța egalității de gen și a cotelor electorale de gen, felicitând partea georgiană pentru adoptarea acestei măsuri.

  • În context, a adresat doamnei Salome Zourabichvili, președintele Georgiei, invitația de a participa, în data de 1 noiembrie, la Conferința Internațională „Femeile parlamentar din România și egalitatea de gen ca angajament național”, organizată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

La întrevedere au participat și chestorul Senatului, Attila László, liderul Grupului parlamentar al PSD, Ştefan-Radu Oprea, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, președintele Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO, Angel Tîlvăr, și vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, Roberta-Alma Anastase.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati